De edelsteen Peridoot

De edelsteen Peridoot

De olijfgroene edelsteen Peridoot is afgeleid van het mineraal olivijn, het Latijnse woord voor olijf. De steen is een van de weinige die maar in één kleur verkrijgbaar is, namelijk groen. De kleur kan echter goed variëren naar meer gele tinten. Het is de hoeveelheid ijzer in de steen die de kleur bepaalt. Hoe meer ijzer er in zit, hoe donkerder de steen. Als het ijzergehalte laag is, lijkt de steen lichter en tot op zekere hoogte ook geel.

Geschiedenis en mythen

In de Middeleeuwen geloofde men dat Peridoot genezende krachten kon bieden zodat men aan ziekte kon ontsnappen. Peridoot wordt vaak vergeleken met de zon omdat het een hoge glans heeft en net als de zon straalt.

Veel mensen gebruiken Peridoot vooral om het hart te helpen genezen en een gebroken hart weer heel te maken.

Plaats

Peridoot is op veel plaatsen over de hele wereld te vinden voor sieradengebruik. Er zijn er onder andere een aantal in Zuid-Amerika en Australië maar eigenlijk ook meerdere plaatsen in Europa.

Men kan Peridot vinden met de hoogste kwaliteit in Pakistan en ze worden Kashmir Peridot genoemd.

Prijs en beoordeling

De Peridoot die wordt opgegraven hebben vaak een gemiddelde tot goede kwaliteit, wat betekent dat meestal alleen de hele kleine steentjes worden gebruikt voor sieraden.

doubledouble

Sieraden met Peridoot

De olijfgroene steen kan onze sieraden naar een nieuw niveau tillen. Als je een beetje kleur in de sieraden wilt, maar toch een soort zachtheid wilt, dan kan een sieraad met een Peridoot een goede optie zijn.

De steen is relatief zacht en heeft een hardheid van net onder de 7. Daarom is het belangrijk om goed voor de steen in het sieraad te zorgen, zodat stoten en schokken worden voorkomen. Hierdoor kunnen krassen in de steen ontstaan. Hier vind je al onze sieraden met Edelsteen Peridoot.

Meest gestelde vragen over de edelsteen Peridot

Wat is een Peridootsteen?

Deze steen heeft een fijne olijfgroene kleur, waarbij de groentint kan fluctueren afhankelijk van hoeveel ijzer er in de steen zit. Het is een relatief zacht gesteente, dat het vaakst in lava wordt gevonden, maar het kan ook onder andere in meteorieten worden gevonden. De Peridoot is een zeer zachte steen die snel bekrast raakt. Daarom is het het meest geschikt voor kettingen en oorbellen, om de kwaliteit te behouden.

Wat symboliseert een Peridoot?

In de Romeinse tijd werd de peridoot vaak geassocieerd met de zon, omdat het een ongelooflijk glanzende steen is en de "Smaragd van de avond" werd genoemd. Het zou genezende krachten kunnen bieden, en door de steen te dragen of te gebruiken, kon men voorkomen dat hij door ernstige ziekten werd getroffen.

Check onze laatste berichten!