Turquoise sieraden

Turquoise sieraden

Turkoois 

Turkoois is een zeldzame felbegeerde steen, die op slechts een paar plaatsen op aarde wordt gevonden. De edelsteen is al lang gewaardeerd en beschouwd als geluk ermee. Al in 3000 f.Kr produceerden de oude Egyptenaren sieraden met turkoois. Vroege indianen hechtten veel belang aan de edelsteen en associeerden deze met de god van de hemel. Ze gebruikten turkoois om helende energieën uit de kosmos te kanaliseren. In het oude Griekenland werd turkoois door vrouwen gedragen om hun zuiverheid te symboliseren. Over de hele wereld vindt u oude tradities en gebruiken geassocieerd met de turquoise kleur, maar in de moderne tijd wordt de edelsteen geassocieerd met wijsheid, sereniteit en bescherming.  

 lange oorbellen met zirkoon

In tegenstelling tot andere edelstenen wordt turkoois niet geëvalueerd op basis van één beoordelingssysteem. De meest bekende methode is de Perzische methode, waarbij de waarde van de steen wordt beoordeeld op basis van helderheid en kleur. Hoe helderder en donkerder de steen, hoe beter. Daarnaast wordt de kwaliteit van turkoois ook beoordeeld op basis van hardheid, waarbij de hardste, en dus beste stenen, op 6 op de schaal van Mohs staan. De beste turquoise stenen hebben dus een blauwe kleur zonder een duidelijke matrix, dat is het dunne patroon van elementen die door de steen lopen. 

 doubledouble

Turquoise sieraden  

Turkoois wordt al enkele millennia gebruikt voor sieraden en heeft van oudsher een gouden stopcontact. In het Westen is er echter al lang een traditie van het gebruik van zilver voor turquoise sieraden, maar tegenwoordig zijn sommige sieradenontwerpers begonnen de Perzen te volgen en in plaats daarvan goud te gebruiken voor de kalmte van de sieraden.  

In ons assortiment hebben wij oorbellen, armbanden, hangers en ringen met turkoois in zowel goud, zilver als verguld zilver.  

Check onze laatste berichten!