Vind je geboortesteen

Vind je geboortesteen

Geboortesteen  

Geboortestenen zijn erg populair geworden voor cadeaugevers en edelsteenliefhebbers vanwege hun sprankelende en kleurrijke schoonheid, en niet in de laatste plaats hun persoonlijke en sentimentele wezen. Volgens de moderne traditie zijn er 1-3 edelstenen, die elk een geboortemaand in het jaar vertegenwoordigen. Geboortestenen kunnen zowel ringen, armbanden, kettingen als oorbellen sieren, dus er is voor elk wat wils. Weet je waarom deze traditie bestaat en hoe het begon? In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong van geboortestenen en maken we je wijzer over de symboliek achter je geboortesteen. 

De oorsprong van de geboortesteen – Een verhaal uit bijbelse tijden 

De oorsprong van deze traditie gaat terug tot bijbelse tijden, toen verwijzingen naar geboortestenen werden gevonden in Exodus, in het Oude Testament. Hier wordt beschreven dat mozes' broer, Aäron, een borstplaat droeg versierd met 12 verschillende stenen, die elk een van de 12 stammen van Israël vertegenwoordigden. Er wordt gezegd dat deze stenen grote krachten bezaten en dat ze mensen hun lot konden vertellen.  

Volgens vertalingen uit de eerste eeuw bestond de eerste rij op de borstplaat uit carneool, chrysoliet en beryl. De tweede rij bestond uit jacint, agaat en amethist en de derde en laatste rij bestond uit topaas, onyx en jaspis. De naamgeving van deze mineralen op dit moment hing af van de kleur van de stenen in plaats van hun chemische samenstelling, waardoor het moeilijker is om te bepalen welke stenen daadwerkelijk werden gebruikt.  

Pas 500 jaar nadat Aarons borstplaat in Exodus werd beschreven, werd een verband gevonden tussen de 12 edelstenen en de maanden van het jaar. In de vijfde eeuw begon de historicus, st. Hiëronymus, christenen aan te moedigen deze stenen te gebruiken. Dit werd de basis voor een traditie die enkele eeuwen zou duren, waarbij mensen alle 12 stenen in riemen en armbanden droegen. De moderne traditie van het dragen van alleen de eigen geboortesteen begon pas in de 16e eeuw en is waarschijnlijk ontstaan in Duitsland of Polen. De traditie met geboortestenen is ook te vinden in hindoeïstische tradities, die hoogstwaarschijnlijk het Westen inspireerden.  

 hart hanger

Moderne tradities 

Ondanks het feit dat geboortestenen een internationale trend waren geworden met wortels in een eeuwenlange praktijk, was er geen oprechte consensus over de lijst van geboortestenen. Daarom kwam de National Association of Jewelers in de Verenigde Staten in 1912 bijeen om de lijst met Amerikaanse geboortestenen officieel te standaardiseren. Deze lijst moest een verscheidenheid aan gebruiken combineren die in de loop van de tijd waren geëvolueerd . Tegelijkertijd moest ervoor worden gezorgd dat de gekozen stenen praktisch waren voor Amerikaanse juweliers om zowel te produceren als te verkopen. Sinds de oorsprong is de lijst op verschillende manieren gewijzigd met de toevoeging van nieuwe stenen. De sieradentrend heeft dus zijn oorsprong in de eerste eeuw en de Verenigde Staten waren de kickstarter van de trend die we vandaag zien. 

Vind je geboortesteen 

Sieraden met geboortestenen zijn voor iedereen. De spirituelen, maar ook jij die ze gewoon geweldig vindt. 

Als je op de trend wilt springen en je stijl wilt opleuken met een gepersonaliseerd sieraad versierd met je geboortesteen, kun je de steen voor je geboortemaand hieronder vinden.  

Januari - Granaat 

Als je in januari geboren bent, dan is je geboortesteen de granaat. Deze edelsteen staat bekend om zijn rode kleur, hoewel hij in feite ook in vele andere kleuren te vinden is. Het heeft de naam granaat gekregen, omdat het in zijn ruwe vorm lijkt op een granaatappelkern. Er zijn verschillende soorten granaatscherfsteen, maar de 'pyrop granaat' is het populairst vanwege de heldere, rode kleur.  

De granaat symboliseert energie, waarheid en wilskracht. Vervolgens is het een symbool van liefde en symboliseert het de verbinding tussen jou en een geliefde. De oorsprong van de granaat wordt geassocieerd met de mythe van de Griekse graangodin Persephone, die volgens de mythe tijdens de wintermaanden gevangen zat in de onderwereld omdat ze, tegen de wil van de onderwereldgod Hades, granaatappelpitjes at. Al onze granaatsieraden vind je hier. 

Februari - Ametic 

De amethist is de geboortesteen voor jou die in februari geboren bent. Deze edelsteen is vooral bekend om zijn prachtige paarse kleur en is een van de traditionele edelstenen. De amethet is een kristallijne edelsteen en is een variatie van kwarts, in kleuren die variëren van een licht lila paars tot een diep roodachtig paars. Via verschillende mythen wordt de ameyst geassocieerd met de Griekse god Dionysus, god van wijn en extase. Bovendien vertegenwoordigt de amethet zowel vrede als sereniteit en helpt naar verluidt de geest om vrij te stromen en in rust en helder en helder van hart te zijn. Mensen geboren in de maand februari hebben vaak haast om voor anderen te zorgen, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen doelen moeten bereiken. De amethet kan daarom dienen als een goede herinnering om het af en toe rustig aan te doen. Vind hier onze amemetyst sieraden. 

Maart - Aquamarijn 

Als je in maart geboren bent, is je geboortesteen het prachtige aquamarijn, dat kalme energie uitstraalt van de zee. Aquamarijn is een blauwgroene edelsteen uit de familie Beryl. Veel van de symboliek achter de aquamarijn stamt van oude zeelieden, omdat grieken en Romeinen in de oudheid geloofden dat de aquamarijn hun zeelieden kon beschermen. De edelstenen werden als talisman om hun nek gedragen en soms werden ze in het water gegooid als offer aan de zeegod Poseidon. Het aquamarijn wordt geassocieerd met helderheid, sereniteit en harmonie, en als de eerste van de geboortestenen van de lente, vertegenwoordigt het wedergeboorte en transformatie. Kristalexperts geloven ook dat deze prachtige edelsteen van de oceaan ons in staat stelt om toegang te krijgen tot onze diepste wijsheid, waardoor we de kracht krijgen om trouw te blijven aan onze waarden, emoties te uiten en open met anderen te communiceren vanuit het hart. Onze aquamarijn sieraden vind je hier. 

robijn ring

April - Diamant 

Als je in april bent geboren, is je geboortesteen de meest gewilde edelsteen - de diamant. Met een naam afgeleid van het Griekse woord 'adamas', wat onoverwinnelijk betekent, symboliseren diamanten zowel genegenheid, kracht als oneindige liefde. Er zijn veel oude theorieën over de magie van diamanten, waaronder dat diamanten werden geschapen door bliksem of door tranen van God. Diamanten worden al lang beschouwd als een edelsteen met helende krachten die energie, intellectualiteit kunnen stimuleren en gifstoffen uit het lichaam kunnen verwijderen. De diamant wordt beoordeeld als de koning van alle geboortestenen en is een van de hardste edelstenen met een hardheid van 10 op 10 op  de schaal van Mohs. Hieraan worden aprilbaby's toegeschreven aan kwaliteiten zoals koppigheid, wilskracht en kracht. Als je in april geboren bent, ligt het dan ook voor de hand dat je een mooie diamant aanschaft voor de sieradencollectie. Hier vindt u al onze diamanten juwelen. 

Mei - Emerald 

De edelsteen van koningen, de Smaragd, behoort toe aan u die in de maand mei zijn geboren. Bekend om zijn prachtige groene kleur, is de smaragden een adembenemend mooie edelsteen. Net als de aquamarijn maakt de smaragd deel uit van de berylfamilie en wordt beschouwd als een van de vier grote edelstenen, samen met diamanten, robijnen en saffieren. In de oudheid werd de smaragd beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid en onschending en wordt geassocieerd met de Griekse godin van de liefde, Aphrodite. Een mythe vertelt ons dat je in de toekomst kon kijken als je een smaragd onder je tong legde - we dragen ze nu liever als sieraden! Al onze smaragdgroene sieraden vind je hier. 

Juni – Parel, Maansteen en Alexandriet 

Als je in juni geboren bent, heb je niet één, maar drie verschillende geboortestenen. De parel, de maansteen en de alexandiet. Ze hebben allemaal gemeenschappelijke kenmerken, maar hebben ook hun verschillen, zodat u precies de steen kunt kiezen die bij u en uw unieke persoonlijkheid past.  

De Parel – Het juweel van de zee 

De parel wordt het 'juweel van de zee' genoemd, en niet zonder reden. De prachtige, organische stenen sieren nu veel sieraden en zijn een tijdloze sieradentrend. De parel is al lang een symbool van onschuld, zuiverheid en kuisheid, en wordt ook geassocieerd met vertrouwen en vriendschap. Volgens de Griekse mythologie waren parels – zoals veel anderen aan diamanten denken – tranen van God. Vind hier onze pareljuwelen. 

De Maansteen  

De maansteen maakt deel uit van de ortholas-familie en staat bekend om zijn glinsterende maneschijnachtige oppervlak. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de maansteen geassocieerd met de maan en is het ook een symbool voor liefde, vruchtbaarheid en slaap. Deze edelsteen wordt daarom beschouwd als een goed hulpmiddel tegen slaapproblemen. Vanwege de associatie van de steen met de maan, wordt aangenomen dat personen die in juni zijn geboren bijzonder scherpe instincten hebben en daarom naar hun intuïtie moeten luisteren. Al onze maanstenen sieraden vind je hier. 

Alexandritten – smaragd overdag, robijn 's nachts 

Alexandritten maakt deel uit van de chrysoberylfamilie en staat vooral bekend om zijn opmerkelijke kleurverschuiving - groen in zonlicht en rood in kunstlicht. Deze edelsteen symboliseert geluk, welvaart en intellect en vertegenwoordigt de balans tussen het fysieke en spirituele. Het kan je dus in balans brengen met wie je bent.  

doubledouble

Juli - Rubin 

Als je in juli geboren bent, is de robijn je geboortesteen. De robijn maakt deel uit van de korundfamilie en is een van de meest populaire, traditionele en kostbare edelstenen. Het onderscheidt zich door zijn altijd krachtige, rode kleur. Veel culturen beschouwen de robijn als een edelsteen voor koningen en de robijn wordt al lang geassocieerd met macht en welvaart. Daarnaast is het een symbool van liefde en passie. Er werd ooit gedacht dat als je de robijn aan de linkerkant van je lichaam droeg, je verzekerd zou zijn van een vredig leven. Er werd aangenomen dat alle robijnsoorten vergelijkbare eigenschappen hadden, en naast hun beschermende krachten, hielpen ze naar verluidt bij het beheersen van kwade gedachten en woede. Vind hier al onze robijnrode sieraden. 

Augustus - Peridoot 

Peridoot is de geboortesteen voor degenen die in de maand augustus zijn geboren. De adembenemende, groene edelsteen vormt zich diep in de aarde en komt door vulkaanuitbarstingen aan de oppervlakte. Volgens een oude legende vertegenwoordigden de groene peridootkristallen de tranen van Pele, de Hawaiiaanse vulkaangodin. Peridoot symboliseert harmonie, gezondheid en sereniteit. Bekend als de edelsteen van mededogen, kan de peridoot  woede kalmeren en beschermen tegen nachtmerries. Al onze peridoot sieraden vind je hier. 

September - Sapphire 

Als je in september geboren bent, is de saffier je geboortesteen. Deze edelsteen maakt, net als de robijn, deel uit van de korundfamilie en staat bekend om zijn prachtige, diepblauwe kleur, hoewel hij in alle kleuren van de regenboog voorkomt, met uitzondering van rood.  De saffier symboliseert geloof en zuiverheid en wordt beschouwd als de meest spirituele van alle edelstenen. In de Griekse mythologie wordt de saffier geassocieerd met de Griekse god Apollo, en bij het orakel in Delphi werden saffieren vaak gedragen vanwege hun verbinding met de spirituele wereld. Vind hier onze saffier sieraden. 

saffier ring

Oktober – Roze toermalijn 

Voor jou die in de maand oktober geboren is, is de geboortesteen de roze toermalijn die de opaal heeft vervangen. Roze toermalijn wordt al lang geassocieerd met wijsheid, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde. Naar verluidt kan deze edelsteen helpen je emoties te kalmeren tijdens moeilijke tijden en angst kalmeren. Als symbool van liefde is deze edelsteen ook een perfect romantisch cadeau voor iemand om wie je geeft! Al onze prachtige roze toermalijn sieraden vind je hier. 

November - Topaas 

Als je in november geboren bent, is je geboortesteen een topaas. Deze edelsteen is verkrijgbaar in tal van kleuren, maar is vooral bekend om zijn glanzende, gele kleur. Vóór de 20e eeuw werden alle gele, bruine en oranje edelstenen topazen genoemd, maar tegenwoordig is de topaas specifieker gedefinieerd - zowel chemisch als fysiek. Topaas wordt al lang geassocieerd met welvaart, maar de symboliek van de edelsteen omvat ook gezondheid, liefde en astrologie. Er zijn veel theorieën over de helende eigenschappen van topaas, zoals dat het beschermt tegen duistere magie, nachtmerries en ongelukken. Vind hier onze top paspoort sieraden. 

December – Blauwe topaas, tanzaniet en turkoois 

Als je een decemberkind bent, heb je drie geboortestenen om uit te kiezen - allemaal binnen het blauwe kleurenspectrum. Blauwe topaas, tanzaniet en turkoois. De blauwe topaas is een edelsteen die veel dingen symboliseert; liefde, helderheid, sereniteit, harmonie, trouw en nog veel meer. De blauwe topaas ontleent zijn naam aan het Griekse woord topaas, wat vuur betekent, of het Egyptische eiland Topaas. De oude Grieken geloofden dat de blauwe topaas verkoelende eigenschappen had, terwijl de Egyptenaren geloofden dat het vrede en welvaart kon handhaven. Al onze sieraden met blauwe topaas vind je hier. 

Turkoois is een zeldzame en gewilde steen, die op slechts een paar plaatsen op aarde wordt gevonden. Vroege indianen associeerden het met de God van de hemel en hechtten daarom veel belang aan de steen. Ze gebruikten turkoois om helende energieën uit de kosmos te kanaliseren. In het oude Griekenland werd turkoois door vrouwen gedragen om hun zuiverheid te symboliseren. Over de hele wereld vindt u oude tradities en gebruiken geassocieerd met turkoois, maar in de moderne tijd wordt de edelsteen geassocieerd met wijsheid, sereniteit en bescherming. Vind hier onze turquoise sieraden. 

We hopen dat je hebt genoten van het lezen van onze gids voor het vinden van je geboortesteen en dat je een beetje wijzer bent geworden over de symboliek en geschiedenis achter geboortestenen.  

Check onze laatste berichten!