Waarom worden mijn sieraden zwart?

Waarom worden mijn sieraden zwart?

Verkleurde sieraden

Wanneer sieraden verkleuren, zijn we meestal bereid om het in de prullenbak te gooien, omdat ze er gemakkelijk vies en knuffelig uit kunnen zien. Het is niet omdat er iets mis is met de sieraden of de eigenaar - het is een proces dat heel natuurlijk gebeurt en gelukkig is het gemakkelijk te corrigeren.  

diamanten ring

Waarom verkleuren mijn sieraden? 

Sieraden verkleuren omdat het oxideert, wat betekent dat het reageert op de zuurstof in de lucht, of omdat het in contact komt met chemicaliën zoals zwavel, zweet en anderen. 

Wat is oxidatie? 

Oxidatie is een natuurlijke reactie die optreedt wanneer een sieraad reageert op zuurstof in de lucht. Dit kan verkleuring op sieraden veroorzaken, die kunnen verschijnen in de vorm van zwarte vlekken of roestachtige vlekken.  

Waarom wordt zilver donker? 

Wanneer zilveren sieraden zwart worden, is dat omdat ze oxideren. Dit gebeurt omdat zilver een edelmetaal is dat in zijn natuurlijke proces kan oxideren als het in contact komt met stoffen in de lucht, zweet of producten op de huid zoals crèmes, parfums of iets dergelijks.  Dit betekent niet dat de sieraden worden vernietigd en in de meeste gevallen kunt u gelukkig van de oxidatie afkomen door de sieraden schoon te maken. 

Kan goud ook oxideren? 

Hoewel zilveren sieraden gemakkelijker oxideren dan gouden sieraden, zijn het niet alleen zilveren sieraden die kunnen verkleuren. Goud is een element en daarom kan het op zichzelf niet oxideren of van kleur veranderen. De reden dat gouden sieraden verkleuren is dat goud wordt gemengd met andere metalen om de gewenste legering te verkrijgen, zodat het goud kan worden gevormd. Het is dus niet het goud, maar deze metalen die worden gemengd met, waardoor gouden sieraden oxideren.  

gouden ring

Hoe voorkom ik dat mijn sieraden zwart worden? 

Gebruik van sieraden 

Sieraden moeten met liefde worden behandeld als men de levensduur wil verlengen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van een aantal van de belangrijkste maatregelen die je moet nemen als je de glans van je sieraden wilt behouden.  

Sieraden opslag 

Het is een goed idee om sieraden op te slaan in sieradendoosjes of stoffen / plastic zakken. Je kunt je sieraden ook aan sieradenrekken laten hangen - hier is het echter belangrijk dat de sieraden op een goede afstand hangen zodat ze elkaar niet krassen. Als alternatief kunt u uw sieraden ook opbergen in een glazen doos. Gemeenschappelijk aan de opslagmogelijkheden is dat de sieraden bij voorkeur apart moeten liggen of hangen zodat ze elkaar niet krassen.  

 sieraden in sieradendoosje

Water 

Het is belangrijk dat u uw sieraden uitdoet voordat u uw handen wast, baadt, afwast, enz., Omdat sieraden niet dol zijn op water.  

Zweet 

Evenzo moet je je sieraden uitdoen voordat je gaat sporten en slapen, omdat het lichaam veel zweet en het zweet niet kan verdampen onder de sieraden. Daarom ervaren velen zwart zijn op de huid waar een sieraad heeft gezeten, omdat zweten de oxidatie van de sieraden versnelt.  

Vocht 

Het is een slecht idee om je sieraden in de badkamer op te bergen, omdat het vaak erg vochtig is, wat de sieraden niet leuk vinden. Zorg er daarom voor dat uw sieraden niet op vochtige plaatsen worden opgeslagen. 

Chemicaliën 

Het is een algemene vuistregel dat u moet voorkomen dat uw sieraden in contact komen met enige vorm van chemicaliën, zoals crèmes, parfums en andere. 

doubledouble

Wat kan zilver verkleuren? 

Wanneer zilver wordt blootgesteld aan zuurstof en andere gassen, is er na verloop van tijd een natuurlijke oxidatie van het oppervlak van de sieraden, wat donkere vlekken of roestachtige vlekken kan veroorzaken.  

Zilver kan ook worden verkleurd door producten die zwavel bevatten. Dit geldt voor zout, wol, parfum, azijn en nog veel meer. Wasmiddelen en chloorwater kunnen ook zilver verkleuren. Gelukkig is de verkleuring makkelijk weg te werken. 

Wat kan goud verkleuren? 

Goud is een element en daarom kan het op zichzelf niet oxideren of van kleur veranderen. De reden dat gouden sieraden verkleuren is dat goud wordt gemengd met andere metalen om de gewenste legering te verkrijgen, zodat het goud kan worden gevormd. Het is dus niet het goud, maar deze metalen die worden gemengd met, die de reden zijn waarom gouden sieraden kunnen oxideren. Dit gebeurt meestal alleen met sieraden in 8 karaat goud, omdat het percentage goud in een sieraad toeneemt naarmate het karaat de sieraden hoger is. 8 karaat gouden sieraden kunnen soms een beetje roodachtig worden met de tijd. Het wordt vaak veroorzaakt door het zuur en zweet van het lichaam, wat na verloop van tijd de kleur in het goud kan beïnvloeden. Bovendien kunnen chloor en bleekmiddelen goud verkleuren.  

hart oneindigheid sieraden

Hoe maak ik mijn sieraden schoon als deze zwart zijn geworden? 

Er zijn verschillende manieren om sieraden schoon te maken. Het is altijd goed om te beginnen met het polijsten van de sieraden met een poetsdoek.  

Hoe zilveren sieraden schoon te maken 

Je kunt je zilveren sieraden schoonmaken door ze in warm zeepsop te weken, ze te poetsen met een schone tandenborstel en vervolgens de sieraden grondig af te vegen met een droge poetsdoek.  

Hoe gouden sieraden schoon te maken 

Je kunt je gouden sieraden schoonmaken door ze in warm zeepsop te weken, ze te poetsen met een schone tandenborstel en de sieraden vervolgens grondig af te vegen met een droge poetsdoek.   

Hoe vergulde sieraden schoon te maken 

Als uw sieraden gecoat zijn, kan niet worden vermeden dat deze coating na verloop van tijd min of meer zal slijten. Als u echter goed voor uw vergulde sieraden zorgt en deze vaak met een droge en zachte poetsdoek reinigt, is het mogelijk om de levensduur van de coating aanzienlijk te verlengen. 

parelkettingen

Hoe pareljuwelen schoon te maken 

Parels moeten voorzichtig worden behandeld, omdat ze erg gevoelig zijn voor vuil en vuil. Kralen moeten worden gereinigd met een droge en zachte poetsdoek, en dit houdt het vuil op de deur. 

Hoe sieraden met stenen schoon te maken 

Sieraden met edelstenen kunnen worden gereinigd met warm water en afwasmiddel. Hierna moeten de sieraden worden geborsteld met een zachte en schone tandenborstel en uiteindelijk worden afgeveegd met een zachte en droge doek.  

Mnemonisch

Vermijd het plaatsen van uw sieraden in stapels, omdat geoxideerde sieraden de andere sieraden kunnen 'aanvallen'. 

Check onze laatste berichten!