Wat is barnsteen?

Wat is barnsteen?

Barnsteen is geen edelsteen, maar wordt wel als een edelsteen beschouwd. De bruine en deels oranje "steen" vind je langs de Deense westkust. In de afgelopen vele miljoenen jaren is de uitgeharde hars door de wateren door Europa van bosbodems naar kusten verplaatst.

Geschiedenis en mythen

We moeten ongeveer 35 miljoen jaar terug in de tijd om naar het begin van barnsteen te kijken. Er is geen barnsteen gevonden waar het is gevormd. Door het water, ijs uit de ijstijd, heeft barnsteen zich over de hele wereld verspreid.

Barnsteen is ongelooflijk helend voor je lichaam en je psyche. Het geneest ziekten en het zenuwstelsel, verlicht stress en depressie en niet in de laatste plaats, het stimuleert zowel de rechter- als de linkerhersenhelft.

Plaats

Barnsteen komt van oorsprong uit verschillende plaatsen in Europa. Hier werd meer dan 30 miljoen jaar geleden hars gevormd in bosgebieden.

Waardering en prijs

De prijzen van barnsteen zijn de afgelopen jaren gestegen. Dit betekent dat barnsteen tegenwoordig meer waard is dan in het verleden. Hoewel barnsteen relatief zeldzaam is, hebben ze nog steeds niet dezelfde waarde als andere edelstenen of goud en zilver. Het is mogelijk om de barnsteen die je op het strand of elders vindt te verkopen. 

Sieraden met barnsteen

Bij CHANTI hebben we een groot en breed assortiment sieraden met barnsteen. Barnsteen is verkrijgbaar in verschillende tinten, die allemaal bij ons in sieraden vertegenwoordigd zijn. Het is mogelijk om een sieraad te kiezen met één kleur barnsteen, maar ook een sieraad met alle tinten in één.

 doubledouble

Veelgestelde vragen over barnsteen

Wat is barnsteen?

Barnsteen is verharde hars die afkomstig is van bomen. Het duurt duizenden jaren voordat de hars voldoende uitgehard is om barnsteen te heten. Omdat barnsteen afkomstig is van bomen waar hars in de bosbodem is gedruppeld, kan men barnsteen vaak vinden met verschillende dingen erin. Het kunnen kleine insecten, bladeren, aarde, enz.

Waar bestaat barnsteen uit?

Barnsteen is een natuurlijk materiaal dat uit sommige houtsoorten wordt gewonnen. Barnsteen is versteende hars die duizenden jaren lang genoeg is uitgehard om het barnsteen te noemen.

Is het barnsteen of plastic?

Er zijn verschillende manieren om te testen of je barnsteen echt is. De eerste methode is door een kom met water te vullen en er zout door te roeren. Als je barnsteen in de kom met zout water blijft drijven, dan is het waarschijnlijk echte barnsteen.

De tweede methode is wat riskanter, omdat je uiteindelijk je "barnsteen" kunt vernietigen. Hier moet je een deel van je barnsteenstuk opwarmen met een aansteker. Als het een geur heeft van dierennaalden of hars, dan is je barnsteen echt. Maar als het naar plastic ruikt, dan is je barnsteen helaas niet echt - deze methode kan moeilijk zijn als je barnsteen van plastic is en het smelt.

Hoe weet je of het echt barnsteen is?

De gemakkelijkste manier om te controleren of je barnsteen echt is, is door zout toe te voegen aan een kom water. Het zout moet worden uitgeroerd, waarna je je barnsteen in de kom kunt doen. Als je barnsteen stuk zweeft, dan kun je erop rekenen dat je barnsteen echt is. De hoeveelheid zout moet ongeveer 16 gram op 1 dl water zijn.

Waar vind je barnsteen?

Barnsteen is te vinden aan verschillende kusten in Denemarken, maar de meeste hebben geluk gehad aan de westkust, waar barnsteen vaker wordt gezien.

Check onze laatste berichten!