Diamant Gids

Diamant Gids

Diamanten 

Welkom bij CHANTI's eigen diamantgids, die u inzicht geeft in de soorten diamanten die u hier in de winkel kunt vinden. U wordt door de verschillende beoordelingselementen geleid en leert hoe diamanten moeten worden onderhouden zodat ze hun mooie glans behouden. 

Voordat u een diamantstuk of diamant koopt, is het belangrijk dat u weet hoe u diamanten moet evalueren om ervoor te zorgen dat de diamant overeenkomt met de prijs. 

diamanten hart hanger

De Vier C's 

Diamanten worden voornamelijk beoordeeld op basis van de 4 C's: Karaat, Kleur, Helderheid en Slijpvorm. Dit zijn de vier erkende beoordelingsparameters die wereldwijd worden gebruikt. Daarnaast gebruikt men vaak ook een vijfde C, namelijk Vertrouwen. Deze zijn belangrijk om te weten bij het kopen van diamanten sieraden, dus leer ze hier kennen. 

Karaat 

Karaat (karaat) is de term voor het gewicht van de diamant en is een van de belangrijkste elementen bij de beoordeling van een diamant. Daarom is de regel als uitgangspunt dat hoe groter de diamant, hoe waardevoller deze is. Het is erg belangrijk om controle te hebben over diamant karaat, omdat het een grote invloed kan hebben op de waarde en dus de prijs. De prijs van diamanten stijgt exponentieel, dus een verschil van 0,1 karaat kan een prijsverschil van enkele duizenden kronen betekenen. 

doubledouble

1 karaat is hetzelfde als 0,20 gram, wat betekent dat een diamant van 5,00 karaat precies 1 gram weegt. Het gewicht van een diamant wordt bepaald door de afmetingen. Een goed geproportioneerd rond briljant karaat wordt berekend met een speciale formule die nauwkeurig is voor ongeveer 95 procent van de ronde briljanten: (diameter/6,42)3 

Het karaat kan echter ook worden gemeten met een gevoelig diamantgewicht. Het is erg belangrijk om karaat niet met karaat te verwarren, want hoewel ze hetzelfde klinken, duiden ze op twee verschillende dingen. Karaat is de term voor de deugdelijkheid van goud, bijvoorbeeld 24 karaat goud. 

diamanten hart oorbellen

Kleur 

Kleur beschrijft, zoals de naam al aangeeft, de tint van de diamant. De meest ingy tint in diamanten is het klassieke wit, maar diamanten zijn er eigenlijk ook in allerlei andere soorten kleuren. De volledig witte – ja zelfs kleurloze – diamanten zijn echter de zeldzaamste ter wereld en vormen minder dan één procent van de diamanten ter wereld. De overige zijn in verschillende mate gekleurd als gevolg van onzuiverheden en structurele defecten en worden daarom niet als waardevol beschouwd in vergelijking met de kleurloze witte diamanten. De kleur van een diamant kan op verschillende schalen worden beoordeeld, maar de twee meest gebruikte in het Westen zijn GIA (The Gemmological Institute of America) en Scan. D. N (Scandinavische diamantnomenclatuur).  

Welke kleurtinten het meest gewild zijn, varieert echter sterk, en in de afgelopen jaren zijn vooral de roze en blauwe diamanten erg populair en dus kostbaar geworden.

kleurenschema

Duidelijkheid  

Clarity is de term voor de helderheid van diamanten. Als gevolg van het natuurlijke vormingsproces van de diamant komen insluitsels voor in bijna alle diamanten. Ongeveer 300 verschillende soorten insluitsels zijn gedefinieerd, maar de meest voorkomende die in 90 procent van de stenen worden aangetroffen, zijn: scheuren, veren, kristallen bellen en zogenaamde pinpoints die "wolken" in de steen kunnen vormen.  

De helderheid van een diamant classificeert dus het aantal en de aard van insluitsels. Deze behuizingen zijn vaak zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Ze zijn echter opgenomen als een belangrijk onderdeel van de beoordeling, omdat talrijke insluitsels de reflectie en schittering van de steen kunnen blokkeren door het licht te absorberen. Diamanten met weinig of microscopische insluitsels zullen dus een groter vermogen hebben om licht te reflecteren en daarom duurder zijn. 

De helderheid van een diamant wordt beoordeeld met een vergrootglas dat tien keer vergroot. Helderheid is onderverdeeld in een aantal categorieën die, volgens de schaal van de GIA, variëren van onvolmaakt (L1, L2, L3) tot foutloos (FL-IF). De zogenaamde onberispelijke diamanten hebben geen uiterlijke of innerlijke insluitsels, terwijl de onvolmaakte diamanten insluitsels hebben die met het blote oog kunnen worden gezien.  

doubledouble

Net als bij de andere C's kan een klein verschil een groot prijsverschil betekenen en een diamantslijper zal insluitsels tot een minimum beperken bij het slijpen van de steen. 

Knippen 

Slijpen (slijpen) beschrijft de slijpvorm van de diamant. Ruwe diamanten zijn op zich mooi, maar de slijpvorm kan de waarde aanzienlijk verhogen. Hoewel de term nu bekend staat als een term voor de vorm van de diamant, betekent het in werkelijkheid de kwaliteit van de slijpvorm van de diamant. 

Een diamantslijper moet daarom zeer nauwkeurig zijn bij het beoordelen van de ruwe steen om maximale glans, lichtintensiteit en karaatgewicht te bereiken. Het slijpen kan echter veel gewichtsverlies compenseren als het goed wordt gedaan. Een "kleine" slijpfout kan dus ook de kwaliteit van de voorgeslepen diamant drastisch verminderen. 

Het schuren, de helderheid en de hoek van facetten ten opzichte van elkaar zijn belangrijke factoren voor de kwaliteit van de diamant. Bij een diamant komt licht binnen via de kroon (het oppervlak aan de bovenkant), waarna het tussen de facetten wordt gereflecteerd en het paviljoen raakt (de kegelvormige basis) en vervolgens terug reikt door de kroon aan de bovenkant. De kwaliteit van de slijpvorm van een diamant wordt vervolgens beoordeeld op basis van de verhouding van de delen van de diamant en hoe goed het licht door de diamant wordt gebroken. De beoordeling is gebaseerd op een schaal waarbij de diamant wordt beschreven als: slecht, eerlijk, goed, verzen goed en uitstekend. 3 x Excellent is de hoogste kwaliteit voor het slijpen van de diamant.

diamant vormen

Briljant 

Bij het onderzoeken van diamanten kom je al snel de term briljant tegen – maar wat betekent het precies?  

Briljant is een vorm van slijpen, ook wel "briljant slijpen" genoemd, die in de loop van meerdere eeuwen is ontwikkeld en door velen wordt beschouwd als de mooiste diamantslijpvorm. Zoals de naam al laat zien (briljant = briljant), creëert deze specifieke snit een unieke uitstraling door de locatie van de facetten. De moderne ronde briljant bestaat uit 57 facetten. 

diamanten ring

Fancy snit 

De meest minnelijke snit is de rond gesneden briljant, maar andere grinds die de naam Fancy Cut dragen, zijn in populariteit toegenomen. Fancy Cut dekt eenvoudig alle slijpsels behalve de klassieke briljante snit, gekenmerkt door zijn ronde vorm. Fancy Geslepen diamanten zijn echter vaak een derde goedkoper dan de briljant met hetzelfde karaatgewicht.  

Ovaal 

De ovale diamantslijpvorm werd begin jaren 60 gemaakt door de Rus Lazare Kaplan en is nu een van de meest populaire Fancy Cut. De ovaal geslepen diamant lijkt erg op de ronde, maar met het verleidelijke effect geeft het de illusie groter te zijn. Net als de ronde briljanten zijn insluitsels moeilijk te zien in ovaal geslepen diamanten. Met een ovale diamanten ring krijg je de indruk  dunnere en langere vingers te hebben, wat een elegante en feminent uitstraling geeft. 

Markiezin 

De markiezin geschuurd, ook wel de navelsnede genoemd, is de perfecte vorm om insluitsels te verbergen. De naam komt waarschijnlijk van het verhaal dat de Zonnekoning Lodewijk de 14e van Frankrijk een diamantslijpsel wilde zoals de glimlach van zijn geliefde, de markiezin de Pompadour. 

Druppel 

Druppelslepen, ook wel peergeslepen genoemd, diamanten zijn, zoals de naam al aangeeft, druppelvormig. Deze maling is een mengsel van de markiezin-geschuurde en de ronde briljant, en is zeldzamer dan de andere malen.  

Hart 

De hjerte-vormige diamant is een druppelvormige diamant met een spleet aan de bovenkant. Hartvormige diamanten worden beschouwd als de diamant van de romanticus. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de hartgeslepen diamant minder kan worden ervaren dan ze in werkelijkheid zijn, in vergelijking met de andere slijpvormen. Als je een perfecte hartvorm wilt, kan het een goed idee zijn om in karaat omhoog te gaan. 

diamanten ringen bij de hand

Smaragd 

De smaragd geslepen werd oorspronkelijk ontwikkeld tot smaragden, vandaar de naam, en schittert lang niet zo veel als diamanten van rondere vorm. In plaats daarvan bieden deze diamanten lange lichtlijnen vanwege de langwerpige en vierkante vorm, maar tonen ze ook insluitsels duidelijker, omdat ze zijn gevormd met stappen, stapgeslepen genoemd.  

Prinses 

Prinses of prinses slijpsel ontstond in de jaren 1960, en is daarom een van de moederlijke vormen, en geleidelijk ook een van de meest populaire, na de briljant geslepen diamant. Er is echter een grotere kans dat deze kloven ontstaan bij het samenstellen, en daarom is er vraag naar een hogere helderheid bij de prinsessendiamanten. 

doubledouble

Kussen 

De kussengeslepen diamant is een echte klassieker, en dat al honderd jaar. Omdat deze maling ouder is, heeft deze niet dezelfde schittering en reflectie als het nieuwere briljante zand, dat op basis van zorgvuldige berekeningen tot stand is gekomen. Kussenvormige diamanten zijn echter een van de vormen die het meest rijgen, na de rondgeslepen diamanten. De kussensnede wordt beschouwd als klassiek en stijlvol met zijn zachte vormen. Er is echter een groot verschil in het uiterlijk van de kussenvormige diamanten, omdat er veel manieren zijn om het paviljoen (onderkant) van de diamant te slijpen, en daarom zijn ze ook zeer uniek. 

Vertrouwen 

Diamanten worden daarom beoordeeld op basis van de vier C's: Karaat, Kleur, Helderheid en Slijpvorm, maar bij CHANTI is ook de vijfde C belangrijk. De laatste C staat voor Vertrouwen, en beschrijft niet, zoals de andere C's, een bepaald element waaruit de diamant wordt beoordeeld, maar is meer een vorm van algehele beoordeling. Het gaat om vertrouwen en hoge professionaliteit. Het kan erg verwarrend zijn om te beslissen over de waarde en kwaliteit van een diamant, zelfs als u hebt gelezen waar een diamant op is gebaseerd. Daarom hebben we bij CHANTI een aantal gekwalificeerde mensen om de diamanten voor u te beoordelen, zodat u zeker weet dat u de juiste diamant voor u krijgt, met een waarde-prijsverhouding. 

Wanneer u diamanten of diamanten sieraden hos CHANTI koopt, krijgt u ons eigen diamantcertificaat. 

Onderhoud 

Alle sieraden moeten goed worden opgeslagen en onderhouden om hun glans te behouden. Over het algemeen zijn diamanten helemaal niet moeilijk te onderhouden, omdat ze zo resistent zijn en daarom niet gemakkelijk krassen zoals veel andere sieraden en stenen doen. Diamanten kunnen echter mat en futloos worden als ze vies zijn. Vooral bij dagelijks gebruik van diamanten sieraden zullen ze vet en vuil verzamelen - maar vrees niet - het kan worden schoongemaakt.

Meest gestelde vragen over diamanten  

Wat betekenen de vier C's?

Om de waarde van diamanten te kennen, gebruikt men een soort taxatieformulier. Er zijn vier beoordelingsparameters die wereldwijd worden gebruikt en door ze te volgen, kan men de waarde van een diamant beoordelen.

 

Wat symboliseert een zwarte diamant?

Een zwarte diamant staat voor passie, energie en kracht. Het kan beschermen tegen het kwaad en helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Niet alleen dat, er wordt ook gezegd dat het kan helpen bij het bestrijden van ziekten. Het effect is het beste als mannen de zwarte diamant als ring dragen en vrouwen als oorbellen.

doubledouble

Hoe heet een zwarte diamant?

De diamant die we kennen van de sieraden heet pique, maar er is eigenlijk nog een andere zwarte diamant. Het wordt carbonado genoemd, maar wordt niet gebruikt voor het maken van sieraden.

Wat is een zwarte diamant?

Er zijn twee soorten zwarte diamanten. Beide zijn natuursteen, maar er is een relatief groot verschil tussen de twee. De eerste is Carbonado: dit type is nooit beschouwd als een diamant die voor sieraden kan worden gebruikt, omdat het slechts 3 van de 4 c's heeft. Door te worden gevormd uit een compacte massa diamanten, heeft dit type diamant geen helderheid. Dit betekent dat het licht niet op dezelfde manier weerkaatst als een normale witte diamant, en dus niet het potentieel van een diamant heeft.

Carbonado krijgt zijn zwarte kleur omdat het hematiet en magnetiet bevat, wat ijzerverbindingen en grafiet zijn.

Het tweede type is het type dat wordt gebruikt voor sieraden. Pique krijgt zijn zwarte kleur van grafiet en het is transparant genoeg om alle 4 c's te hebben en het is geleidelijk een felbegeerde diamant geworden.

Hoe weet je of een diamant echt is?

Als u een diamant koopt, is het tegenwoordig echt een goede zaak om een diamantcertificaat te krijgen, zodat u zeker weet welke diamant u hebt gekocht, de kwaliteit en dat de diamant echt is.

Als u echter al een diamant heeft waarvan u de authenticiteit ervan wilt garanderen, zijn er twee oplossingen waarvan u kunt profiteren.

De eerste methode is de drijfvermogentest, waarbij de diamant in een glas gevuld met water moet worden gedropt. Diamanten vallen naar de bodem, terwijl nepdiamanten meestal drijven of in het midden van het water liggen.

Een andere methode om uw diamant te waarderen is een iets riskantere methode. De schuurpapier methode. Als je de steen schuurt met een beetje schuurpapier, zal een diamant geen schade of krassen accepteren, terwijl een nepdiamant dat wel zou doen.

U zou ook naar een professional kunnen gaan en deze uw diamant veel nauwkeuriger kunnen laten beoordelen.

Gouden oorbellen

Hoe een diamant evalueren?

Een diamant wordt beoordeeld op basis van 4 parameters die beter bekend staan als de vier C's. De C's staan voor Clarity, Cut, Color en Carat. Door de diamant te analyseren op basis van de vier parameters, worden de kwaliteit en grootte bepaald.

Wie kan diamanten beoordelen?

Als u uw diamanten of diamanten juwelen wilt laten taxeren, kunt u terecht bij een professional die u daarbij kan helpen. Dit is iets waar veel juweliers mee kunnen helpen.

Hoe weet je of een diamant echt is?

Het zijn verschillende manieren waarop u kunt zien of uw diamanten echt zijn. Ga voor het meeste vertrouwen naar een professional die uw diamant kan beoordelen op basis van de juiste parameters. Er zijn echter enkele kleine oplossingen die u eerst thuis kunt uitproberen.

U kunt allereerst proberen uw diamant in een glas water te leggen, dit kan alleen als u een losse diamant heeft. De diamant zou in het water moeten zinken en als hij meteen naar de bodem valt, is het hoogstwaarschijnlijk een echte diamant. Synthetische stenen zullen meestal drijven of in het water hangen.

Daarnaast kun je ook proberen schuurpapier tegen je diamant te wrijven. Als de diamant beschadigd is, is deze niet echt.

hart oorbellen

Wat zijn de kenmerken van een diamant?

Wat een diamant het meest kenmerkt, is zijn hardheid. Diamanten zijn een van de taaiste materialen ter wereld en een diamant kan alleen worden geslepen met zijn eigen stof. Alle edelstenen worden beoordeeld op de schaal van Mohs die loopt van 1 - 10. De diamant is de enige steen die op 10 staat, en dus wordt alle hardheid van de edelsteen vergeleken met die van de diamant.

Is een diamant een steen?

Diamanten zijn gemaakt van pure koolstof die zo hard wordt samengeperst dat het een van 's werelds hardste materialen vormt die alleen met diamantpoeder kunnen worden gemalen. Diamanten zijn stenen, meestal gekarakteriseerd als edelstenen, waarbij de diamant het hardst en kostbaarst is.

Wat is de prijs van diamanten?

Er is geen vaste prijs die voor alle diamanten geldt. Diamanten worden beoordeeld aan de hand van de vier C's, die samen de kwaliteit van de diamant aangeven. U kunt diamanten vinden tegen zeer betaalbare prijzen, maar hier wordt de prijs ook bepaald door kwaliteit. Daarom vind je diamanten ook in de zeer hoge prijsklassen, waar de kwaliteit ook top is.

Wat kost de duurste diamant ter wereld?

Werelds duurste diamant "Pink star" werd in 2017 verkocht voor maar liefst 495 miljoen Deense kronen. "Hope Diamond" is een sieraad met een geschatte prijs van ongeveer 2 miljard kronen. Het is dan ook het duurste sieraad ter wereld, waar de diamant uit de 17e eeuw dateert.

doubledouble

Wat kost een diamanten ring?

De prijzen van diamanten ringen zijn erg fluctuerend. De prijs hangt natuurlijk af van de grootte en kwaliteit van de diamant en van het materiaal van de ring zelf. Bij CHANTI hebben we een grote selectie diamanten ringen in verschillende prijsklassen, dus het is mogelijk om precies jouw nieuwe diamanten ring te vinden. Je vindt alle diamanten sieraden van CHANTI hier, en diamanten ringen hier.

Waar diamanten kopen?

Diamanten worden over de hele wereld verhandeld, bij CHANTI hebben we een grote selectie luxe sieraden met diamanten tegen betaalbare prijzen. Het is belangrijk om een certificaat te krijgen bij het kopen van diamanten. Dit verzekert zowel de authenticiteit als een bewijs van de kwaliteit van de diamant. U kunt hier meer lezen over de diamantcertificaten van CHANTI.

Zijn diamanten een goede investering?

Door de geschiedenis heen zijn diamanten door velen gebruikt als een vorm van spaargeld. Ze moesten bescherming bieden tegen inflatie en zijn dus een accumulatie van rijkdom geweest. In de afgelopen 10 jaar is geschat dat de prijs van natuurlijk gekleurde diamanten met 112 procent is gestegen. Diamanten in kleuren als blauw, roze en rood zijn aanzienlijk meer gestegen omdat het aanbod relatief laag is en de vraag alleen maar toeneemt. Zeldzame diamanten in investeringskwaliteit zijn een uitermate goede investering.

Onder andere roze diamanten in investeringskwaliteit zijn met meer dan 400 procent gestegen Sinds 2005.

Het is een goed idee om een professionele dealer om advies te vragen als u in diamanten wilt investeren.

Hoe groot is een diamant?

Diamanten zijn er in veel verschillende maten en er is geen one size fits all. Karaat is wat het gewicht van de diamant vertelt. 1 karaat komt overeen met 0,20 gram. Dit betekent dat een diamant van 5,00 karaat precies 1 gram weegt. Deze manier van diamanten wegen wordt al duizenden jaren gebruikt en is ontstaan in India alsof de eerste diamanten zijn opgegraven.

De grootte van de diamant is erg belangrijk voor de prijs. Hoe groter de diamant, hoe hoger de prijs. Een diamant van 2,00 karaat is dus meer dan twee keer zo waardevol als twee diamanten van 1,00 karaat.

doubledouble

Wat is een karaat?

Karaat is de "eenheid" die het gewicht van de diamant aangeeft. 1 karaat komt overeen met 0,20 gram. Karaat en karaat zijn twee totaal verschillende dingen. Karaat vertelt over diamanten, karaat vertelt over goud, waar we het doorgaans kennen als 8k, 14k, enz.

Hoe bereken je karaat?

Karaat is een van de parameters in de vier C's die helpen bij het beoordelen van een diamant. Karaat is het gewicht en de grootte van de diamant, waarbij vooral het gewicht significant is.

1 karaat komt overeen met 0,20 gram. Daarom weegt een diamant van 5,00 karaat precies 1 gram.

Wat is het verschil tussen een diamant en een briljante?

Een briljant is een diamant die geslepen is met een "briljant geslepen". Deze slijpvorm bestaat uit 57-58 facetten en wordt door velen beschouwd als de mooiste geslepen diamant.

diamant

Hoeveel facetten heeft een diamant?

Een diamant wordt meestal geslepen met 57-58 facetten, die velen kennen als "Briljant geslepen". Ze kunnen echter ook met meer of minder facetten worden geschuurd. Zo wordt "Princess cut" vaak geschuurd met ongeveer 50 facetten, maar ze kunnen in werkelijkheid gemaakt worden met maximaal 144 facetten.

Hoe ziet een diamant eruit?

Diamanten zijn er in veel verschillende maten en kleuren. De meeste diamanten variëren van zeer helder geel tot wit en voor velen kan het moeilijk zijn om de kleurverschillen te zien.

Diamanten zijn echter te vinden in allerlei kleuren, waarvan de meest typische wit of geelachtig zijn. De kleur van de diamanten wordt beoordeeld aan de hand van een letterschema dat loopt van D - Z. Als de diamant erg wit is, zal deze een van de eerste letters hebben.

Diamanten kunnen op talloze manieren worden geslepen, die elk het uiterlijk van de diamant drastisch veranderen. Deze sneden hebben veel verschillende namen, waaronder "Brilliant-cut ", "Princess-cut" en “Cushion-cut".

Check onze laatste berichten!