Alle kennis over parels

Alle kennis over parels

Het goede aan parels is dat ze in alle prijsklassen komen en daarom kan iedereen zich ermee versieren. Er zijn echter ook parels zo duur als diamanten, dus het kan slim zijn  om bij te houden op welke elementen de waarde en prijs van parels worden beoordeeld.  

Natuurlijke parels 

Natuurlijke parels komen voor in zowel zout als zoet water en worden zonder menselijke invloed in de mossel gemaakt. De kralen ontstaan wanneer een vreemd lichaam, zoals een zandkorrel, de schaal van de mossel binnendringt. Om zich te beschermen tegen het vreemde lichaam, vormt de mossel er een laag parelmoer omheen, waardoor wat we kennen als parels ontstaat. Voorheen werden deze natuurlijke parels over de hele wereld gevonden, maar vanwege overbevissing en vervuiling van verschillende soorten zijn ze nog steeds uiterst zeldzaam en duur.  

Cultuur parels 

Gekweekte parels zijn het resultaat van een gecompliceerde samenwerking met mensen en mosselen. De minimale tussenkomst van de mens zorgt ervoor dat het gebruikelijke werk van mosselen ongestoord kan doorgaan. Tijd, omstandigheden en omgeving resulteren in culturele pareltjes van grote schoonheid. De chemische samenstelling, fysische kenmerken en het biologische/fysiologische proces zijn identiek van natuurlijke parels tot gekweekte parels. Willekeurige en zeldzame vondsten van parels zijn vervangen door wetenschappelijke teeltmethoden. Het resultaat was in alle opzichten vergelijkbaar met de eigen parels van de natuur, behalve het feit dat het begin van de parel van de cultuur de menselijke hand omvat.  

doubledouble

Zoutwaterparels 

Zoutwaterparels worden gevormd door mosselen die in de zee leven. Zoutwatermosselen kunnen slechts één parel tegelijk vormen, maar kunnen dit doen totdat deze sterft. Voor de komst van gekweekte parels werden zoutkralen oosters genoemd, omdat ze voornamelijk werden opgevist in de Rode Zee, de Arabische Golf en langs de Caribische kusten. De meest populaire zoutwatercultuurparels zijn Tahiti-cultuurparels, Akoya-cultuurparels en Zuidzeecultuurparels. Tahiti parels worden gevormd in de mossel Pinctada margaritifera die voornamelijk voorkomt in Frans-Polynesië, en heeft natuurlijke zwarte, zilveren en "pauw" kleuren. De Akoya cultuurparels komen van de Akoya mossel, Pinctada imbricada, in Japan en deze parels zijn meestal rond en roze, wit of geelachtig van kleur. De Akoya parels worden ook wel Japanse parels genoemd. South Sea cultured pearls is een term voor alle zoutwaterparels die afkomstig zijn uit Indonesië, de Filippijnen en Australië. Ze zijn meestal wit of geel en worden gekweekt in Pinctada Maxima-schepjes. Australië herbergt de mooiste parels van de Zuidzee en is verkrijgbaar in tal van maten en kleurschakeringen. De duurste van hen zijn echter de witte, omdat ze zelden uniform worden gevonden. Zoutwatercultuurparels groeien meestal tot 10 mm, maar zowel Tahitiparels als Zuidzeeparels kunnen tot 20 mm groeien.  

doubledouble

Zoetwaterparels 

In tegenstelling tot zoutwatermosselen kunnen zoetwatermosselen meerdere parels tegelijk vormen, maar kunnen dit maar één keer. Daardoor verschijnen er meer zoetwaterparels, waardoor ze minder gewild zijn en resulteren in een lagere prijs.  

Imitatie parels 

Imitatie kralen worden kunstmatig gemaakt. Ze hebben een kern van parelmoer of glas, die is bedekt met een of meer lagen plastic. 

Parels 

Net als diamanten worden parels onderverdeeld in categorieën en wordt de kwaliteit beoordeeld op basis van verschillende parameters. Parels worden beoordeeld op basis van de vijf S'en: Glans, oppervlak, schaduw, vorm en grootte. 

witgouden oorbellen met parels

Glans 

Glans beschrijft de schittering van de parel en wordt bepaald door hoe groot de genmirratie is. Hoe meer glans, hoe waardevoller de parel.  

Oppervlak 

Surface beschrijft het oppervlak van de be pearl. Hier kijken we of het oppervlak glad of ongelijk is. Hoe gladder het is, hoe hoger de waarde van de parel. Parels zijn natuurlijke producten en kunnen oneffenheden op het oppervlak hebben, maar hoe minder hoe beter.  

Schaduw 

Schaduw beschrijft de kleur van de parel en is afhankelijk van waar de parel wordt gevormd. Kijk bij het beoordelen van de parel naar de boventoon van het parelmoer en de Oriënt. De boventoon is een tint van kleur, die zich op of net onder het oppervlak van de parel bevindt.  

Vorm 

Vorm beschrijft de vorm van de parel, en dit kan variëren van rond tot barok. Parels worden daarom verdeeld in barokke kralen, semi-barokke parels, bijna-ronde parels en ronde parels. De barokke kralen zijn het meest asymmetrisch en zijn allemaal uniek. De ronde parels zijn zeldzamer en hebben dus een hogere waarde. Ronde parels zijn zeldzaam, omdat ze moeilijk te kweken zijn, en daarom stijgt de prijs naarmate de parel ronder is.  

Maat 

Als het gaat om kralen, draait het allemaal om grootte. Hoe groter de parel, hoe duurder hij is. De grootte van de parel hangt af van wat voor soort oester het wordt gevormd.  

witgouden hanger met parel

Parel sieraden 

Al lange tijd worden parels gebruikt voor sieraden. Het is de klassieke witte ronde parel die al heel lang wordt gebruikt, maar nu zijn ook de kleurrijke en asymmetrische parels op de markt verschenen.  

De imitatiekralen van Venetië, glazen ballen gevuld met kwik, behoorden tot de meest populaire totdat de Franse rozenkransmaker Jacquin in 1656 de essence d'orient (parelessentie) uitvond in Passy, net buiten Parijs. Het was hem opgevallen dat in het oppervlak van een emmer water waarin kleine vissoorten waren geklonken, een glanzende substantie met een parelachtige tint ronddreef. Toen de essentie, geconcentreerd en toegevoegde lijm en een speciale vernis, die hij zelf uitvond, op kleine balletjes werd aangebracht, leken de ballen op sparrenkralen, dacht hij. Jacquins imitatiekralen waren holle glazen bollen van dun glas, waarvan de binnenkant bekleed was met de parelessentie. Toen de parelessentie eenmaal was opgedroogd, werden de imitatiekralen gevuld met was, en imitatiekralen voor echte pareloorbellen van ongekende kwaliteit. Er is beweerd dat de oude Chinezen de methode kenden eeuwen voordat Jacquin het ontdekte, en dat hij het daarom essence d'orient noemde in verwijzing naar hen. De iriserende eikel treedt op wanneer kleine kleurloze kristallen in de schubben vrijkomen. Door analyse zijn de kristallen geïdentificeerd als zijnde van de organische stof guanine afgeleid van purine - een metallisch glanzend materiaal. Tot het begin van de 20e eeuw werd in Frankrijk nog veel perle essence voor echte pareloorbellen gemaakt, maar later  bleek dat Engelse, Noorse en Noord-Amerikaanse sardineharing en bepaalde zalm ook een superieure parelessentie gaven. 

In de afgelopen jaren zijn pareljuwelen en accessoires erg populair geworden, en begrijpelijk. Vind hier. 

doubledouble

Kralen onderhoud 

Velen zeggen dat parels mooier worden door gebruik, en dit is ook helemaal waar. Vet en varme van de huid kunnen de parels leven geven, en als ze niet worden gebruikt, worden ze dof en dof. Je moet er echter nog steeds aan denken om voor je pareljuwelen te zorgen, omdat verschillende dingen ervoor kunnen zorgen dat ze hun glans verliezen.  

Allereerst is het belangrijk om parels niet in luchtdichte zakken op te slaan als plastic zakken, omdat parels een natuurlijk product zijn dat moet kunnen "ademen" om glans te behouden.  

Daarnaast moet je voorkomen dat je pareljuwelen in contact komen met cosmetische producten, wasmiddelen en te veel water. Zelfs als het in de oceaan wordt gevormd, kan water de parel nog steeds beschadigen als het er elke dag mee in contact komt. Net als bij andere sieraden is het daarom een goed idee om de pareljuwelen uit te doen voordat je gaat douchen. Als u uw pareljuwelen echter wilt reinigen, moet u een kruimel lauw water gebruiken om ze af te spoelen, waarna ze worden gedroogd en gepolijst met een zachte doek.

Veelgestelde vragen over parels

Wat zijn echte parels?

Natuurlijke parels kunnen niet worden omschreven als stenen. Ze komen voor in vrijwel alle weekdieren, maar we kennen ze vooral van mosselen of oesters. De overgrote meerderheid van natuurlijke parels kan niet voor sieraden worden gebruikt, omdat ze niet bijzonder mooi zijn. De prijs van natuurlijke parels is hoog, omdat het slechts een zeldzame keer is dat een parel wordt gevormd die aan de criteria kan voldoen en dus voor sieraden kan worden gebruikt.

Wat zijn synthetische parels?

Synthetische parels zijn hetzelfde als imitatieparels. Kortom: kunstparels. Kunstparels zullen geen bijzonder hoge waarde hebben en de prijs zal ver onder die van gekweekte parels en zelfs nog verder onder natuurlijke parels liggen. De imitatieparels bestaan vaak uit glas of kunststof dat is omhuld met parelmoer.

Wat zijn cultuurparels?

Gekweekte parels zijn een product van een kunstmatige parel. De parel zelf is echt, maar het proces van het maken van de parel is door de mens gemaakt. Hier steek je een vreemd lichaam in een mossel of oester en dan begint een natuurlijk parelproces.

Zijn zoetwaterparels echte parels?

Zoetwaterparels zijn parels die gevormd worden in levende mosselen en ook wel culturele parels worden genoemd. Gekweekte parels zijn echte parels die door mensen in beweging worden gezet. De parel zelf wordt gevormd in de mossel, maar het is een mens die een vreemd lichaam in de mossel steekt zodat het proces van een parel kan beginnen. De volledig natuurlijke parels zijn zeer zeldzaam en vaak niet erg mooi, dus door de parels op weg te helpen, maakt u het mogelijk om zoetwaterparels te verkopen en te kopen tegen betaalbare prijzen.

Hoe weet je of het echte parels zijn?

Er zijn verschillende methoden waarmee u kunt controleren of uw parels echt zijn. Je kunt onder andere proberen twee kralen tegen elkaar aan te wrijven. Ze moeten een beetje ruw aanvoelen en de parel mag niet helemaal glad lijken. Je kunt ook je tanden gebruiken om te voelen of een parel echt is. De enige vereisten zijn dat je kort van tevoren je tanden hebt gepoetst en bij voorkeur je voortanden gebruikt. Hier kun je dan proberen de parel op je tand te wrijven. Nogmaals, je zou het gevoel moeten krijgen dat de parel ruw is en niet helemaal glad.

Hoe herken je het verschil tussen echte en nep-parels?

Het kan soms moeilijk zijn om het verschil te zien tussen echte en nep-parels. De gemakkelijkste manier om erachter te komen of de parel echt is, is door de parel over zijn voortand te wrijven. Als de parel ruw en koud aanvoelt, is hij waarschijnlijk echt. Als het daarentegen glad aanvoelt of misschien zelfs een beetje vettig, dan is de parel niet echt. De imitatieparels zijn gemaakt van onder andere glas of kunststof.

Wat is het verschil tussen parels?

Er zijn verschillende dingen die van toepassing zijn als het gaat om het verschil tussen zoutwaterparels, zoetwaterparels en imitatieparels. Het grootste verschil zit tussen de eerste twee en de imitatieparels. De imitatieparels zijn geen echte parels. Ze zijn kunstmatig en hebben in principe niets met een echt juweeltje te maken, aangezien ze meestal van glas of plastic zijn. Als het om zoutwaterparels en zoetwaterparels gaat, is het voor sommigen wat moeilijker om het verschil te zien.

Het grootste verschil dat we waarschijnlijk allemaal kunnen vangen, zit in de naam. Zoutwaterparels worden gekweekt in zoutwater en zoetwaterparels in zoetwater. Het andere grote verschil is de prijs. Zoutwaterparels hebben een veel hogere waarde dan zoetwaterparels, maar daar is natuurlijk een reden voor. Het hele proces rond zoutwaterparels is langer en er is minder resultaat. Per mossel worden ongeveer 50 zoetwaterparels geproduceerd, terwijl op oesters slechts maximaal 3 zoutwaterparels worden geproduceerd. Bovendien duurt het slechts enkele maanden voordat een zoetwaterparel is gevormd. Deze tijd is langer voor een zoutwaterparel, aangezien het tot meerdere jaren kan duren.

Last but not least is er ook een verschil in het uiterlijk van de parels. De zoutwaterparels zijn ronder van vorm en hebben een hogere glans dan de zoetwaterparels.

Check onze laatste berichten!