De robijn edelsteen

De robijn edelsteen

Robijnen zijn een van de meest genereuze edelstenen die er zijn, en de vaakst bloedrode kleur kan elk sieraad er zeer exclusief en waardevol uit laten zien. De naam van de robijn komt van het Latijnse woord "ruber", wat rood betekent.

De robijn is van hetzelfde type als een saffier voor korund. Dit betekent dat de robijnen waarvan de dominante kleur niet rood is, eigenlijk geen robijnen zijn maar saffieren. De robijnen die meer roze dan rood zijn, zijn roze saffier, hoewel velen van mening zijn dat een saffier alleen blauw is.

Geschiedenis en mythen

Er wordt gezegd dat de robijn de edelsteen is die de zon vertegenwoordigt, en dat hij de zegeningen van de zon kan doorgeven aan degene die de steen draagt.

De robijn is de geboortesteen van de maand juli. Dat wil zeggen, deze steen zou duidelijk zijn voor u die in de maand juli werd geboren.

doubledouble

Waardering en prijs

Net als alle andere edelstenen worden robijnen gewaardeerd en geprijsd op basis van kleur, grootte en zuiverheid. De meest waardevolle robijnen zijn die waar de kleur het meest intens en het minst transparant is. De meest begeerde kleur is de kleur die duivenbloed wordt genoemd. Alle robijnen hebben in meer of mindere mate insluitsels, maar het zijn de weinige die met het blote oog kunnen worden gezien en daarom hebben ze geen effect op de prijs. De insluitsels zijn vaak het bewijs van de authenticiteit van de robijn en experts kunnen er doorheen kijken waar de robijn vandaan komt.

Plaats

Er zijn robijnen op veel verschillende plaatsen in de wereld, waaronder: de grootste opgravingen zijn te vinden in Sri Lanka en Madagaskar, maar de meest waardevolle zijn opgegraven in Myanmar. Robijnen komen eigenlijk ook voor in Denemarken. Rubin Crystals zijn gevonden op Bornholm, deze waren helaas van slechte kwaliteit en zijn niet gebruikt voor sieraden.

doubledouble

Sieraden met Ruby

Bij CHANTI hebben we een grote selectie sieraden met robijnen. De rode edelsteen geeft een klein randje aan sieraden, wat ze speciaal en opvallender maakt. Een Ruby kan alle soorten sieraden aankleden en past goed bij zowel gouden, vergulde gouden, witgouden als zilveren sieraden. De robijn heeft een hardheid van 9 wat hem uitermate geschikt maakt voor sieradengebruik. Hier kun je CHANTI's volledige selectie Ruby sieraden zien.

Veelgestelde vragen over Rubin

Is Ruby een juweeltje?

De robijn behoort tot de top van de edelstenen omdat er ongelooflijk veel vraag naar is en een van de meest populaire. De robijnen zijn zeer zeldzaam en daarom duur en hebben een hoge waarde. 200 jaar geleden werd ontdekt dat saffieren en robijnen eigenlijk dezelfde soort steen zijn die de naam korund draagt.

Wat symboliseert een robijn?

Een robijn is goed voor wie liefde voor zichzelf of in het algemeen in het leven wil of mist. De steen helpt je om je beste kanten te vinden. Het betekent vriendschap en liefde en is daarom ideaal als cadeau. De robijn is tevens de geboortesteen voor de maand juli.

Is een robijn een diamant?

De robijn heeft een hardheid van 9, en alleen de diamant overtreft. Een robijn is geen diamant, maar ze hebben veel overeenkomsten die ook bijdragen aan de hoge waarde van de robijn.

doubledouble

Kunnen robijnen andere kleuren hebben dan rood?

Een robijn, die ook een korund is, bevat verschillende mineralen. De steen is meestal volledig kleurloos en het is het mineraal chroom dat de rode kleur geeft. De kleur van een robijn is niet per se alleen de volledig bloedrode kleur die de meesten van ons kennen. De robijn kan gemakkelijk tinten rood en violet hebben. Wanneer de steen niet de volledig bloedrode kleur heeft, valt hij onder de categorie saffier. Een roze robijn is dus geen robijn maar een roze saffier.

Wat betekent de steenrobijn?

Een Ruby heeft verschillende goede betekenissen. Zowel vriendschap, loyaliteit als liefde. Het kan je zelfvertrouwen vergroten en je zelfverzekerder maken.

Waarom zijn robijnen rood?

De robijnen krijgen hun rode kleur door het mineraal chroom dat in de steen zit. Een robijn zonder chroom is kleurloos en een robijn die meer oranje of roze wordt genoemd, wordt een saffier genoemd.

Check onze laatste berichten!