Alles over manchetknopen

Alles over manchetknopen

Manchetknopen

Manchetknopen zijn het perfecte sieraad voor mannen die een uniek onderscheidend karakter aan hun stijl willen geven. De manchetknop kan zowel glanzend, karakteristiek als persoonlijk zijn. Het is een sieraad dat alle mannen zouden moeten bezitten.

Geschiedenis van de manchetknop

Det første bevis på manchetknapper stammer helt tilbage fra 1400-tallet, men de blev ikke almindelige før i slutningen af ​​1700-tallet, med fremkomsten af ​​mere formel påklædning til mænd.

De manchetknop dateert helemaal uit de jaren 1400, maar werd pas 'gewoon' om te dragen tot het einde van de jaren 1700, omdat mannen in deze tijd gelukkiger werden met formele kleding. Tegen het begin van de 19e eeuw verhuisden meer mensen naar de middenklasse, wat betekende dat de garderobe conventioneler werd. Mannen begonnen pakken te dragen. De industriële revolutie betekende toen dat manchetknopen massaal konden worden geproduceerd en beschikbaar konden worden gesteld aan de meesten in de samenleving, in plaats van alleen voor de hogere klasse te zijn. Edelstenen en gekleurde manchetknopen waren in het begin niet gebruikelijk, pas toen prins Edward VII van Wales gekleurde manchetknopen populair maakte door een fel setje van Fabergé te dragen.

doubledouble

Naarmate de 20e eeuw vorderde, begonnen ontwerpers te experimenteren met materialen, ontwerpen en zelfs versieringen voor manchetknopen. Met name email werd een populaire manier voor juweliers om deze sieraden te versieren, waardoor levendige kleuren en relatief betaalbare prijzen konden worden gebruikt.

In de jaren 1980 en 1990 betekende de dominantie van het kapitalisme dat veel mannen zich formeel moesten kleden voor zaken, en dit is ook het geval in de 21e eeuw.

Manchetknopen zijn er in een breed scala aan varianten, niet alleen in stijl, materiaal en ontwerp, maar ook in het type bevestiging. Om praktische redenen zijn sommige populairder en gebruikelijker geworden dan andere. Of u nu de voorkeur geeft aan bullet back, whale back of torpedo model, manchetknopen zijn beschikbaar voor de behoeften en esthetiek van elke man.

doubledouble

De delen van een manchetknop

Als je grip wilt krijgen op het uiterlijk en je geavanceerde kennis van manchetknopen wilt luchten, is het belangrijk dat je controle hebt over de delen van een manchetknop. Het bovenste deel van de manchetknop wordt de voorkant genoemd. Het draagt vaak een ontwerp, een edelsteen of een ander fijn materiaal. Het volgende deel is de stok, die door het manchetgat gaat en aan de achterkant is verbonden. De achterkant is het onderste deel van de manchetknop. Om de manchetknop op zijn plaats te kunnen vergrendelen, kan de achterkant 90 graden worden gedraaid zodat deze niet uit het manchetgat valt. Er zijn echter enkele soorten manchetknopen, waarbij het sluitmechanisme bestaat uit een ketting, een touw of een gebogen stok, en het achterste deel van de manchetknop heeft vaak een identiek ontwerp aan de voorkant.

Soorten manchetknopen

Er zijn veel verschillende soorten manchetknopen en ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun namen, omdat de namen worden gegeven na de vorm van de manchetknop. De twee meest voorkomende soorten manchetknopen worden het 'walvismodel' en het 'torpedomodel' genoemd. Het walvismodel heeft een achterkant met de vorm van de staart van een walvis, vandaar de naam. Je steekt walvismanchetknopen in door de achterkant naar een verticale positie te draaien zodat deze evenwijdig is aan de stok, deze door de gaten op je manchetten te laten gaan en uiteindelijk de rug terug te draaien in een horizontale positie. Walvis manchetknopen zijn populair, goedkoop en gemakkelijk te gebruiken. De vergrendelingsmechanismen slijten echter veel, dus afhankelijk van de kwaliteit en hoe vaak ze worden gebruikt, gaan ze vaak niet zo lang mee. De torpedomanchetknop doet erg denken aan de walvismanchetknop, maar de achterkant doet meer denken aan een torpedo. De torpedomanchetknopen worden op dezelfde manier ingebracht als het walvismodel. Deze manchetknopen zijn ook goedkoop, maar kunnen ook breken door slijtage. Hoe lang je manchetknopen meegaan hangt af van zowel kwaliteit, slijtage als materiaal.

Grondstoffen

Net als bij alle andere sieraden worden manchetknopen ook in veel verschillende materialen gemaakt. Enkele van de meest voorkomende materialen zijn roestvrij staal en zilver, omdat ze geschikt zijn voor alle soorten overhemden en zeer goed bestand zijn tegen slijtage.

doubledouble

Roestvrijstalen manchetknopen

Veel manchetknopen zijn gemaakt van roestvrij staal, omdat het, zoals de naam al aangeeft, roestvrij is en daarom een goede duurzaamheid heeft. Het is een duurzaam materiaal en daarom hebben de manchetknopen een lange levensduur. Roestvrij staal heeft een grijsachtige glans en is gemakkelijk aan te passen aan andere kleuren. Rvs manchetknopen zijn daarom een goede en veilige keuze. Dit materiaal heeft een licht industriële en rauwe uitstraling. Vind hier onze roestvrijstalen manchetknopen.

Sterling Zilveren Manchetknopen

Sterling zilver ziet eruit als roestvrij staal, maar is iets meer hot-toned. Sterling zilver is veelzijdig, verfijnd en tijdloos, en deze prachtige legering verdient zijn plaats als een van de meest geliefde, edelmetalen. Zilveren manchetknopen zijn ook gemakkelijk te matchen met andere kleuren, dus je hoeft geen tijd te besteden aan het kiezen van de juiste kleur shirt daarvoor. Sterling zilver heeft een mooie glans en is bestand tegen krassen. Vind hier onze zilveren manchetknopen.

Manchetknopen plaatsen

Als je niet zeker weet hoe je je manchetknopen op de juiste manier moet plaatsen, volg dan zeker deze gids om je accessoires te laten paraderen.

Neem je shirt met extra lange en gebogen dubbele manchetten mee en vouw de manchet weer over zichzelf heen. Draai de stok van de manchetknop zo dat deze verticaal is, haal deze door de lagen stof en draai hem vervolgens terug naar de horizontale positie. En nu kun je je mooie manchetknopen met trots dragen.

Manchettypes

Niet alleen zijn er allerlei soorten manchetknopen, er zijn ook veel verschillende soorten manchetten. Allereerst is er de enkele manchet, die je het vaakst ziet op volledig normale shirts. Op deze manchet zijn er in de regel 1-3 knoppen en u kunt geen manchetknopen gebruiken voor dit type manchet.

Dubbele manchetten daarentegen worden geleverd zonder knopen en sluiten daarom met manchetknopen. Deze manchetten worden ook wel 'Franse manchetten' genoemd. Er wordt dan ook aangenomen dat hun oorsprong in Frankrijk plaatsvond. Er zijn vier verschillende Franse manchetten: franse vierkante manchet, franse hoek manchet, franse ronde manchet en franse continentale manchet.

manchetknoop

Hoe manchetknopen aan de outfit te koppelen

Het is belangrijk dat je, net als bij elk ander sieraad, ervoor zorgt dat het bij je outfit past. Je moet daarom rekening houden met de kleur en het ontwerp van je manchetknopen om bij de rest van je kleding te passen. Zoals eerder vermeld, is de veilige keuze manchetknopen, waarvan de kleur buiten het kleurenwiel valt, bijvoorbeeld: wit, zwart, grijs en zilver. Ook kan het slim zijn om de kleur van je manchetknopen af te stemmen op de kleur van één of meerdere onderdelen van je outfit. Bijvoorbeeld als je een blauw overhemd, een blauwe stropdas of andere blauwe stropdas draagt, dan kies je voor de mooie blauwe manchetknopen. Gekleurde manchetknopen passen ook heel goed bij witte en lichte overhemden, omdat het een mooi contrast creëert.

Er zijn veel verschillende manieren om manchetknopen te dragen, maar het belangrijkste is dat je zelf gek bent op de look. Dus laat los en ga creatief aan de slag!

Manchetknopen opbergen

Hoe je je sieraden opbergt, inclusief je manchetknopen, heeft een grote invloed op hoe goed ze mooi en glanzend blijven. Houd ze uit de badkamer of andere plaatsen waar grote temperatuurschommelingen zijn - bijvoorbeeld onder een open raam. Ze moeten worden bewaard bij kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht en idealiter op een plaats met een lage luchtvochtigheid om te voorkomen dat er zilvervlekken ontstaan. Bewaar daarom uw manchetknopen veilig en donker, om zonlicht en stoffen die ze kunnen beschadigen te voorkomen. Het meest ideale is om ze op te bergen in een manchetknopdoos zodat ze elkaar niet krassen en je voorkomt dat ze zonlicht en lucht krijgen. Als je geen manchetknopendoos hebt, is het een goede investering, maar je kunt ze ook opbergen in een gewone sieradendoos. Vind hier onze eigen sieradendoosjes.

doubledouble

Manchetknopen reinigen

Net als andere sieraden slijten manchetknopen en vereisen daarom de juiste opslag, reiniging en onderhoud. Het is het gemakkelijkst om manchetknopen schoon te maken door ze naar een juwelier te sturen voor reiniging, maar het kan ook thuis worden gedaan met een zachtharige tandenborstel, een mild afwasmiddel en een katoenen doek. Om de manchetknopen weer te laten glanzen, kun je een wattenstaafje gedompeld in waterstofperoxide gebruiken om ze licht te polijsten. Nadat u uw manchetknopen hebt schoongemaakt en gepolijst, moeten ze bij voorkeur worden opgeslagen in sieradendoos, manchetknopdoos of iets dergelijks om zonlicht en lucht te voorkomen, zodat ze niet oxideren of verkleuren.

Check onze laatste berichten!