Nikkel in sieraden

Nikkel in sieraden

Wat is nikkel? 

Nikkel is een zilverachtig metaal dat van nature voorkomt in voedsel en wordt gebruikt voor metaalproducten om de kleur van het metaal te behouden. Lange tijd werd nikkel ook gebruikt in sieraden, maar het bleek dat het allergische reacties kon veroorzaken als je eerder in een koeienslag met grotere hoeveelheden nikkel was geweest. Omdat veel van de dingen waar we in het dagelijks leven mee in aanraking komen  nikkel bevatten, is de kans groot dat u een allergische reactie krijgt als uw sieraden nikkel bevatten. Nikkelallergie duurt het einde van het leven als je het voor het eerst krijgt. Ongeveer 10 procent van de jonge vrouwen heeft contactallergieën voor nikkel. De allergie kan huiduitslag of eczeem veroorzaken. Het kan gebeuren als je als allergoloog in aanraking komt met nikkel in bijvoorbeeld sieraden. 

 Morganite ringen

Wetgeving 

In Denemarken is de introductie van nikkel sinds 1990 wettelijk geregeld en de hele EU sloot zich in 2001 aan bij de wettelijke regeling van nikkelvrijgave. In Denemarken zijn fabrikanten en het ministerie van Milieu daarom onderworpen aan wetgeving waarin staat dat het niet is toegestaan producten in te voeren of te verkopen die bedoeld zijn om langdurig en direct in contact te komen met de huid, die meer dan 0,5 microgram nikkel/cm2/week vrijgeeft. De regels voor piercings en studs zijn dat ze niet meer dan 0,2 microgram nikkel/cm2/week mogen afgeven. Nikkel wordt echter niet langer rechtstreeks gebruikt in sieraden in de EU, omdat goud en zilver zo zijn ontwikkeld dat het niet langer nodig is. Daarom wordt 0,0 microgram nikkel geleidelijk getraceerd in zilveren, gouden en vergulde sieraden, maar er kunnen fluctuaties optreden waar de sieraden minimale hoeveelheden nikkel bevatten. Witgoud is echter een metaal waarin nikkel kan worden getraceerd, maar het is zelden boven 0,1 microgram en een allergische reactie zal zeer ongebruikelijk zijn. Daarom, als je weet dat je allergisch bent voor nikkel, is het het beste om vast te houden aan goud en zilver in plaats van wit goud. Dit is echter alleen als u erg allergisch bent voor nikkel. 

 doubledouble

Waar moet ik op letten? 

Nikkel is niet iets waar je bang voor hoeft te zijn, tenzij je zeker weet dat je huid slecht reageert op het metaal. Als dit het geval is, of als u het gewoon niet zeker weet, kan het een goed idee zijn om vast te houden aan titanium horloges en gouden en zilveren sieraden. U kunt ook gemakkelijk allergisch zijn voor nikkel zonder een reactie op het metaal te ervaren als het voldoet aan de EU-wetgeving. Aan de andere kant is het belangrijk om op te letten bij het kopen van goedkope sieraden of sieraden buiten de EU, omdat veel landen niet onderworpen zijn aan even strenge nikkelwetgeving. Als u twijfelt of een sieraad nikkel bevat, kunt u een nikkeltest kopen bij de apotheek en zo het risico op het ontwikkelen van onnodige nikkelallergie vermijden als  de sieraden nikkel bevatten. Je kunt ook altijd aan de winkelier vragen of de sieraden nikkelvrij zijn en hen vragen om een bewijs hiervan te leveren. Het zal daarom altijd een slecht idee zijn om sieraden te kopen van iemand die geen begrip heeft van hun producten en hun inhoud, evenals de relevante wetgeving voor hen. 

  Maansteen ring

Bij CHANTI zijn al onze sieraden en horloges nikkelvrij en kunt u dus veilig bij ons winkelen, ook als u een nikkelallergie heeft.  

Vragen over nikkel

Wat zijn nikkelvrije sieraden?

Nikkelvrije sieraden bevatten niet het zilverkleurige metaal nikkel. Nikkel werd lange tijd in sieraden gebruikt voordat werd ontdekt dat nikkel allergische reacties kon veroorzaken. Het vrijkomen van nikkel werd in 1990 in Denemarken gereguleerd. Deze wet houdt in dat het niet is toegestaan om producten met nikkel te verkopen en/of te importeren die ofwel in direct ofwel langdurig contact met de huid moeten komen. Deze wet is vooral van toepassing op sieraden, die meestal langdurig in nauw contact komen met de huid. Alle sieraden van CHANTI zijn nikkelvrij, dus je kunt bij ons veilig een sieraad kopen.

Zit er nikkel in sterling zilver?

Er is geen nikkel in .925 sterling zilver.

Welke sieraden bevatten nikkel?

Het is niet zo dat bepaalde soorten sieraden meer nikkel bevatten dan andere. Nikkel is een metaalsoort die in het verleden veel werd gebruikt door sieradenfabrikanten. In de EU wordt doorgaans 0,0 microgram nikkel aangetroffen in gouden, vergulde en zilveren sieraden. Er kunnen echter enkele schommelingen zijn waarbij nikkel in minimale hoeveelheden kan worden gedetecteerd. Het metaal waarin nikkel vaker wordt aangetroffen is witgoud.

Zit er nikkel in 14 karaats goud?

Om 24 karaats goud tot 14 karaat te mengen, worden verschillende soorten materialen toegevoegd. Een van die materialen is een minimaal aandeel nikkel. Gelukkig is dit aandeel zo klein dat het geen nikkelallergie kan veroorzaken en daarom wordt het vaak als nikkelvrij beschouwd.

Hoe kom je erachter of er nikkel in sieraden zit?

Om erachter te komen of er nikkel in sieraden zit , kun je een nikkeltest kopen via de apotheek. Het zal u kunnen vertellen of er nikkel vrijkomt in het metalen voorwerp dat u onderzoekt.

Hoeveel nikkel mag er zijn voordat het materiaal onder de maatregel valt?

De Deense wetgeving houdt in dat het niet is toegestaan om metalen voorwerpen te verkopen en/of te importeren die in direct of langdurig contact met de huid komen, waarbij meer dan 0,5 mg nikkel/cm2/week vrijkomt. Voor piercings en oorbellen is dat 0,2 mg nikkel/cm2/week.

doubledouble

Hoeveel nikkel moet er in sieraden zitten?

Het vrijkomen van nikkel werd al in 1990 gereguleerd, zodat het alleen is toegestaan om producten te importeren of verkopen die bedoeld zijn voor contact met de huid, die minder dan 0,5 mg nikkel / cm2 / week vrijgeven. Voor piercings en oorbellen mag de afgifte niet hoger zijn dan 0,2 mg nikkel / cm2 / week. Dit zorgt ervoor dat nikkelallergie zoveel mogelijk wordt vermeden.

Hoe weet je of er nikkel in de oorbellen zit?

U kunt uw sieraad testen op nikkel door een nikkeltest te kopen bij de apotheek.

Zit er nikkel in de oorbellen?

Oorbellen uit Denemarken zijn onderworpen aan wetgeving waardoor het niet mogelijk is om oorbellen en piercings te verkopen en importeren die meer dan 0,2 mg nikkel/cm2/week afgeven.

Zit er nikkel in gouden oorbellen?

Om 24 karaats goud te gebruiken voor sieraden, meng je het met verschillende metalen en hiermee krijg je o.a. 14 karaats, 8 karaats goud etc. Het goud is vermengd met een kleine hoeveelheid nikkel. De hoeveelheid is zeer minimaal en zal geen allergische reacties veroorzaken.

Zit er nikkel in rood goud?

Rood goud is gemaakt van een mengsel van goud en koper. Omdat 24-karaats goud zacht is, wordt het gemengd met andere metalen om onder andere voor sieraden te gebruiken. Daarom is er een minimale hoeveelheid nikkel in rood goud. Gelukkig is de hoeveelheid zo klein dat het geen allergieën veroorzaakt.

Is nikkel verboden in Denemarken?

In 1990 kwam er een wet en het vrijkomen van nikkel. De wet houdt in dat het niet is toegestaan om producten te verkopen of te importeren die bedoeld zijn voor nauw contact met de huid en die meer dan 0,5 microgram nikkel/cm2/week vrijgeven.

Check onze laatste berichten!