Wat is parelmoer?

Wat is parelmoer?

Het zijn niet alleen parels die we in de verschillende weekdieren kunnen vinden. Wat de parel van binnen is, wordt parelmoer genoemd, en dat is wat de parel creëert door er voortdurend lagen omheen te leggen. Parelmoer heeft niet alleen het effect van het creëren van de parel, het wordt ook gebruikt voor haar eigen sieraden.

Parelmoer is een binnenste laag van een mossel waarin de parel wordt gevormd. De laag in de mossel is aanwezig in het weekdier om te beschermen tegen parasieten en andere vreemde dingen. Parelmoer is de laag in de mossel die een soort baarmoeder moet zijn, voor de parels die in de mossel worden gevormd. Vandaar ook de naam parelmoer, want het is parelmoer.

Geschiedenis en mythen

Er wordt gezegd dat men in het oude Egypte geloofde dat parelmoer spirituele krachten had en trauma kon genezen en de drager kon beschermen tegen het kwaad van anderen. De graven van de overledene waren vaak versierd met parelmoer, om ervoor te zorgen dat de overledene tot ver in het hiernamaals werd gedragen.

Gedurende de 19e eeuw en het begin van het jaar 1900 stond Parelmoer symbool voor liefde, kuise liefde, een zeer authentieke vorm van emotie.

ringen op handen

Plaats

Parelmoer is de laag die in verschillende weekdieren wordt aangetroffen. Parelmoer vind je onder andere in verschillende zoetwatermosselen, oesters en zelfs in sommige slakken. De kleur van parelmoer varieert afhankelijk van het type weekdier, de watertemperatuur waarin het weekdier leeft en hun dieet.

Waardering prijs

Hoewel zowel parels als parelmoer in verschillende weekdieren worden gemaakt, is er een relatief groot prijsverschil tussen de twee. Parelmoer is gemakkelijk te hanteren in de sieradenindustrie, omdat je erin snijdt en het vormt. Dit betekent dat u zeer unieke sieraden met parelmoer kunt vinden. De prijs van parelmoer hangt met name af van de kleur, die varieert afhankelijk van het weekdier dat het heeft geproduceerd en hun manier van leven.

Sieraden met parelmoer

Bij CHANTI hebben we een grote selectie sieraden met parelmoer. Parelmoer geeft een heel fijn en vrouwelijk tintje aan de sieraden. De witte kleur geeft een bijzondere uitstraling aan de sieraden, en parelmoer past op zowel zilveren, vergulde zilveren als gouden sieraden. Parelmoer draagt ringen, oorbellen en kettingen. Onze selectie parelmoer sieraden vind je hier.

doubledouble

 

Veelgestelde vragen over parelmoer

Welke kleur is parelmoer?

De kleur van parelmoer van mosselen kan variëren. Het kleurenspectrum is breed en varieert van wit tot geel en roze, tot donkergrijs en de kleur zwart. De meesten van ons kennen parelmoer als datgene wat in mosselen wordt gevonden, maar men kan ook parelmoer vinden in slakken. Parelmoer van de abalone slak wordt ook gebruikt voor sieraden, maar hier zijn de kleuren groen en blauw.

Waar is parelmoer van gemaakt?

Parelmoer is een materiaal dat in weekdieren wordt geproduceerd. Dit vind je aan de binnenkant van verschillende mosselen en slakkenhuizen.

Waarom heet het parelmoer?

De naam parelmoer is logischer dan we maar gaan denken, en de naam is zeer geschikt voor wat er in een schelpdier gebeurt. De parelmoer is de parelmoer omdat de parel in de parelmoer ontstaat. Wanneer een vreemd lichaam de mossel binnendringt, heeft de parelmoer last. Daarom begint de lage laag rond, om de irritatie te verminderen en uiteindelijk verschijnt er een kraal

Check onze laatste berichten!