Wetenswaardigheden over goud

Wetenswaardigheden over goud

Het edel- en klassieke metaal 

Gewaardeerd om zijn schoonheid en veelzijdigheid, is goud het klassieke metaal voor sieraden. Goud is een edelmetaal, wat betekent dat het bijna niet wordt beïnvloed door water, zuurstof en gewone chemicaliën. Het kan echter worden opgelost in koningswater, een mengsel van zout en salpeterzuur. Goud bezit fysieke eigenschappen die de mensheid al lang in de ban houden. Sinds de oudheid is goud symbolisch verbonden met de zon, vanwege de traditionele gele kleur. In de jaren 1700 was goud de zwaarste van de bekende metalen, en omdat goud nooit vlekken maakt en een groot nut heeft, geven veel sieradenontwerpers en fabrikanten tot op de dag van vandaag nog steeds de voorkeur aan goud boven andere metalen. Als het goed wordt genegeerd, kan goud oneindig meegaan, waardoor het een gewaardeerd metaal is voor zowel ontwerpers als consumenten. Het oxideert of corrodeert niet en slechts een handvol zeldzame zuren of heet chloorbleekmiddel kan het goud beschadigen. 

 dolfijn hanger

Waar komt goud vandaan? 

Goud is te vinden in goudaders waar goudmijnen liggen. In 2020 was China 's werelds grootste goudproducent, goed voor 11 procent van de totale wereldwijde goudproductie. Andere landen waar goud wordt gedolven zijn Zuid-Afrika, Australië, de Verenigde Staten. Een van de grootste bekende goudmijnen is de Aurora goudmijn in Guyana, Afrika.  

Goudprijs 

Goud haalt goede prijzen op de markt en voor velen is goud een echt statussymbool. Marktwaarden laten zien dat de waarde van goud voortdurend toeneemt. Al enkele eeuwen geniet goud zijn met sterren versierde reputatie en sinds de prehistorie wordt het erkend en gewaardeerd. Goud zorgt ervoor dat vrouwen zich mooi en zelfverzekerd voelen. In veel tradities en gebruiken zijn bruiloften onvolledig zonder goud, omdat het een essentieel onderdeel van de ceremonie is. Gouden sieraden worden ook van generatie op generatie doorgegeven en velen geven hun kinderen of kleinkinderen hun oude gouden sieraden, of laten ze herschrijven in een ander uniek sieraad. Goud is altijd in de mode, dus zelfs als je de stijl van je gouden sieraden niet meer leuk vindt, kun je naar een juwelier gaan en ze laten omsmelten tot nieuwe sieraden.  

 doubledouble

Goud in sieraden 

Goud, in zijn puurste vorm, is het meest kneedbare materiaal dat er is. Het zuivere goud is dus te zacht en wordt daarom gelegeerd gebruikt met andere metalen, die meestal zilver en koper zijn. De zuiverheid van gelegeerd goud wordt aangegeven in karaat. Puur goud, ook wel fijn goud genoemd, is 24 karaat, en hoe lager het karaat, hoe lager het goudgehalte in de legering, wat van groot belang is voor de prijs van goud. Thuis worden 8, 14 of 18 karaat het vaakst gebruikt. Goud wordt meestal gelegeerd met zilver en koper. Een hogere hoeveelheid koper zal het goud een meer roodachtig gouden kleur geven, terwijl meer zilver het goud helderder zal maken. Sinds de oudheid is geel de kleur die het meest geassocieerd wordt met goud. Witgoud is een mooie aanvulling op ongewone witte en heldere diamanten. Ook zijn sieraden in witgoud bedekt met rhodium, een glanzend metaal dat de witheid en sterkte van goud verhoogt. Witgoud kan worden verward met platina, hoewel het totaal verschillende metalen zijn. Witgoud en platina verschillen in schaduw, sterkte en weerstand tegen krassen. In bepaalde sieraden worden wit en geelgoud aan elkaar gekoppeld, wat een mooie two-tone look geeft.  

 witgouden ring

Edelmetalen, zoals goud, moeten twee stempels bevatten: een stempel van hold en een naamstempel. Deze postzegels verzekeren kopers dat het item waarmaakt wat het belooft. De autoriteiten hebben FORCE Technology aangewezen voor de controle op edelmetalen in Denemarken en moeten daarom controleren of de bepalingen van de wet op het gehalte aan edelmetalen worden nageleefd. Wanneer een goudzaad wordt gestempeld, wordt de afgewerkte legering aangegeven in per mille. Dit betekent dat bijvoorbeeld 18 karaat goud 750 wordt gestempeld, omdat 750 per duizend van de legering van het goud puur goud is.  Het moet worden afgestempeld met een FORCE-goedgekeurd en geregistreerd Master-stempel, ook wel naamstempel genoemd.  Naast de postzegel 750 voor 18 karaat goud zijn de meest voorkomende goudstempels: 333 (8 karaat), 375 (9 karaat) en 585 (14 karaat). Je kunt je gouden sieraden dus controleren, bij voorkeur met een vergrootglas of iets dergelijks, omdat het vaak erg klein is. Als er een stempel staat waar 585 op je sieraden staat, weet je dat het 14 karaat is.  

 
Producten van goud, platina en palladium met een gewicht van minder dan 1 gram zijn vrijgesteld van de verplichting tot bewaring en naamstempeling. 

 doubledouble

Gouden sieraden 

Goud is daarom echt een goede keuze als het gaat om sieraden. Het is een goede investering omdat het een tijdloos metaal is dat lang meegaat en gezondheidsvoordelen heeft. Nu hoeft u alleen maar uit te zoeken welke gouden sieraden geschikt zijn voor u en uw stijl. Bij Chanti vind je een ruime keuze aan verschillende soorten gouden sieraden, zodat je een gouden touch aan je outfit kunt geven.  

Gouden Kettingen 

Een ketting is een must have in je sieradencollectie. Waar je ook bent van de simpele look met een simpele gouden ketting of de moderne en iets meer edgy look met kettingen in de rug. Panzerketens zijn de laatste jaren enorm populair, en zijn mooi voor zichzelf en samen met andere kettingen. Vind hier onze gouden panzerkettingen.  

 diamanten hanger

Gouden oorbellen, armbanden en ringen 

Maak je look compleet met een paar sprankelende gouden oorbellen, een schattig gouden armbandje of een leuke ring. Een van de nieuwste sieradentrends is de combinatie van verschillende metalen, dus zelfs als je in het verleden met zilveren sieraden bent gegaan, kun je veilig investeren in een aantal prachtige gouden oorbellen en armbanden om je stijl een beetje op te fleuren. Vind hier onze gouden oorbellen, armbanden en ringen. 

Vragen over goud

Hoe weet je of het echt goud is?

Echt goud moet met meerdere stempels worden gegraveerd. Zowel een stempel voor karaat, voor de goudsmid en een die aangeeft waar het goud vandaan komt.

Wat betekent karaat?

Karat is de aanduiding voor de zuiverheid van het goud. Het goud wordt gemeten tot 24 karaat, wat de zuiverste vorm van goud is.

Wat is het verschil tussen karaat en karaat?

Karat is een meeteenheid die wordt gebruikt om de zuiverheid van goud aan te geven. Carat is voorbij in een iets andere marge, namelijk diamanten. Karaat is de gewichtsaanduiding die wordt gebruikt voor diamanten.

Hoe wordt witgoud gestempeld?

Witgoud moet worden afgestempeld met het stempel van de goudsmid en met een stempel dat het karaat van het goud aangeeft. Voor witgoud gebruik je dezelfde zegels als voor goud.

letter E hanger

Wat is het verschil tussen karaats goud?

Karat beschrijft hoeveel puur goud er in een bepaalde legering zit. 24 karaat is het hoogste karaat, en dus de zuiverste vorm van goud. Alle andere karaten, zoals 8, 14 en 18 karaat zijn allemaal combinaties van goud en andere metalen. 24-karaats goud is in zijn pure vorm erg zacht en daarom worden er andere metalen bijgemengd om het goud voor sieraden te kunnen gebruiken. Het is de mengverhouding die bepaalt in welke karaat het goud kan worden omschreven.

Waarmee is goud gestempeld?

Goud wordt gestempeld volgens welk karaat het is. 24 karaat is gestempeld als 999, 18 karaat als 750, 14 karaat als 585 en 8 karaat als 333. Deze zegels komen uit een berekening die bijvoorbeeld als volgt luidt: (18/24) x 100 = 750

Daarnaast moet goud een stempel hebben voor de goudsmid en waar het goud vandaan komt.

Wordt goud altijd gestempeld?

Goud moet altijd worden gestempeld met drie verschillende zegels. Er moet een stempel zijn voor de goudsmid of producent, de karaat (degelijkheid) van het goud en een stempel die aangeeft waar het goud vandaan komt.

Wat betekent 14k?

14k goud betekent 14 karaat. Goud kan maximaal 24 karaat zijn, en daarom kan 14 karaats goud worden omschreven als 14/24. 14 delen puur goud en 10 delen andere metalen.

geloof hoop en liefde

Hoe puur is 14 karaats goud?

Goud wordt gemeten in karaat, waarbij 24 karaat de zuiverste vorm van goud is. Daarom kan 14-karaats goud worden omschreven als 14/24, d.w.z. 14 delen puur goud en 10 delen andere metalen.

Kan goud chloorwater verdragen?

Geen enkel sieraad heeft baat bij of is bestand tegen contact met chemicaliën zonder dat het het sieraad beschadigt en vernietigt. Daarom moet u sommige soorten chemicaliën bij het dragen van uw sieraden idealiter vermijden. Veel mensen vergeten vaak hun ringen af te doen bij het schoonmaken, wat uiterst schadelijk is voor alle soorten materialen.

Hoe laat je goud weer glanzen?

Als je gouden sieraden een beetje moe zijn geworden om naar te kijken, kun je ze gemakkelijk weer tot leven brengen met dingen die we allemaal in huis hebben. Door zilverpapier op de bodem van een kom te leggen en er kokend water en sulfo in te gieten, heb je gemakkelijk een wondermiddel voor vermoeide sieraden. Het sieraad hoeft maar een paar minuten te liggen, waar je meteen verschil zou kunnen zien.

Kun je een bad nemen met goud?

Echt goud is bestand tegen onder de douche worden gebracht. Wij raden u echter aan om uw sieraad van binnen uit te doen om verkleuring te voorkomen. Hetzelfde geldt als je lichamelijk actief bents nachts slaapt en met schoonmaakmiddelen omgaat.

Kan goud tegen water?

Echt goud (en zilver) is bestand tegen contact met water en zeep zonder te beschadigen. Wij raden u echter aan al uw sieraden af te doen als u gaat douchen, sporten en's avonds naar bed gaat.

saffier ring

Hoeveel karaat is echt goud?

24 karaats goud is de aanduiding voor de zuiverste vorm van goud. Zowel 18 karaat, 14 karaat als 8 karaat goud is echter ook echt goud, zij het met een lager percentage puur goud erin.

Wat is 750 in goud?

Wanneer een sieraad is gestempeld met 750, wordt het per duizend (percentage) goud weergegeven. 750 komt overeen met 18 karaats goud, dat 750 per duizend fijn goud en 25 per duizend andere metalen bevat. De zegels worden als volgt berekend: (18/24) x 100 = 750

Evenzo wordt 14 karaats goud gestempeld als 585, 9 karaat als 375 en 9 karaat als 333. Deze zegels moeten worden gevonden in uw gouden sieraden om authenticiteit te garanderen.

Wat is 1 karaat goud?

Karat wordt wereldwijd gebruikt als maateenheid voor de zuiverheid van goud. Je meet tot 24 karaat en 1 karaat goud komt overeen met 1/24 puur goud. Op dezelfde manier meet je b.v. 14 karaats goud, dat zal 14 delen goud en 10 delen andere metalen zijn.

Waardoor verkleurt goud?

Omdat goud vermengd wordt met andere metalen, kan het zijn dat ze verkleuren. Het kunnen zowel verschillende chemicaliën, zuurstof als zwavel zijn die de verkleuring veroorzaken.

letter A hanger

Hoe goud te reinigen?

De eenvoudigste manier om gouden sieraden schoon te maken, is door de sieraden in een zeepachtig mengsel te laten en ze vervolgens schoon te maken met een zachte tandenborstel.

Kan goud oxideren?

Het is heel normaal dat zowel goud als zilver oxideren. Dit kan echter eenvoudig worden weggeveegd met een doek of zeepsop.

Is goud een edelmetaal?

Goud is een edelmetaal, omdat het niet reageert op zuurstof, water enz.

Kan goud roesten?

Goud kan niet roesten, omdat het een edelmetaal is dat niet reageert op zuurstof. Het kan echter zijn dat uw goud verkleurt - Dit kan eenvoudig worden verwijderd door de sieraden te polijsten of schoon te maken.

goud zirkoon oorbellen

Hoe krijg je gouden kettingen glanzend?

Je gouden sieraden kun je gemakkelijk weer glanzend en mooi krijgen met spullen die je al in huis hebt. Kokend water en sulfo moeten worden gemengd in een kom, waarvan de bodem is bedekt met zilverpapier, met de glanzende kant naar boven. Vuil en roet komen direct los van de ketting en hij gaat weer glanzen. Wanneer de ketting uit het water moet worden gehaald, moet deze direct in koud water worden gelegd, zodat u uw vingers niet verbrandt.

Kan goud worden opgepoetst?

Het is vrij eenvoudig om goud te polijsten. De meeste gouden sieraden worden helemaal schoon en fijn door ze in een sopje te weken. Mocht er toch vuil in de haken zitten, dan kunt u uw gouden sieraden voorzichtig weer schoonpoetsen met een zachte tandenborstel.

Als uw gouden sieraden echter bedekt zijn met parels of edelstenen, moet u alle soorten schoonmaakmiddelen vermijden, omdat deze deze kunnen beschadigen.

Check onze laatste berichten!