Interessante feiten over sieraden

Interessante feiten over sieraden

Puur zilver is zacht

Het edelmetaal zilver is in zuivere vorm een van de zachtste edelmetalen, en puur zilver kan daarom niet voor sieraden gebruikt worden. Om zilver harder te maken zodat het gebruikt kan worden voor sieraden, wordt het gemengd met 7,5 procent. koper. Deze vorm van mengen is degene die de meesten van ons kennen en die is gestempeld met 925 vanwege de mengomstandigheden.

24-karaats goud

Net als zilver is puur goud ook zacht. In feite is 24-karaats goud zo zacht dat je het met je handen kunt vormen. 24-karaats goud, ook wel fijn goud genoemd, is zo flexibel dat je één gram goud kunt platdrukken tot één hele vierkante meter, die zo dun kan worden dat het transparant is.

Verschillende ringmaten

Als je bijvoorbeeld maat 55 hebt aan je linkerringvinger, kun je er niet altijd op rekenen dat het dezelfde maat is als je rechts nodig hebt.

Ringmaten variëren vaak van hand tot hand, omdat je vaak grotere en krachtigere vingers aan je dominante hand hebt.

gevlochten ring

Rose goud

Het metaal rosé goud is geen puur metaal. Roségoud krijgt zijn roze kleur doordat puur goud wordt vermengd met koper. Er zijn verschillende soorten mengverhoudingen die kunnen worden gebruikt om roségoud te maken , maar de meest typische verhoudingen zijn 75 procent goud en 25 procent koper.

De oudste sieraden ter wereld

In een grot ten oosten van Kaapstad in Afrika hebben onderzoekers gevonden wat wordt beschouwd als 's werelds oudste sieraden. Hier heb je kleine slakkenhuisjes gevonden die mogelijk gekleurd zijn, en ze zijn 75.000 jaar oud.

Parels

Parels worden tegenwoordig vaak kunstmatig door mensen geproduceerd. Hier steek je een vreemd lichaam in de mossel, dat vast komt te zitten in het mantelweefsel en een reactie in de mossel op gang brengt. Dan begint het kraalproces, waarbij een parelmoer wordt gevormd in het mantelweefsel dat later een kraal wordt. Deze parels zijn nog steeds echte parels, het proces is alleen anders en ze kunnen ook wel kunstparels worden genoemd.

hart hanger

Geboortestenen

Er zijn een aantal edelstenen, die elk een specifieke maand vertegenwoordigen. Er wordt gezegd dat de stenen bedoeld zijn om geluk te brengen aan degenen die in die maand jarig zijn. Dit betekent dat er 12 verschillende edelstenen zijn, die onder de categorie geboortestenen vallen.

Het geloof in geboortestenen en hun doel wordt verondersteld te zijn ontstaan in Duitsland of Polen en is een traditie sinds de 17e eeuw. De 12 geboortestenen zijn in de loop der jaren verschillende keren veranderd en kunnen nog steeds variëren in verschillende culturen.

Hier krijg je de lijst zodat je je geboortesteen kunt vinden en een directe link naar CHANTI's selectie:

Januari - Granaat

Februari - Amethist

Maart - Aquamarijn

April - Diamant

Mei - Smaragd

Juni - Parel & Maansteen

Juli - Robijn

Augustus - Peridoot

September - Saffier

Oktober - Opaal & Toermalijn

November - Topaas& Citrien

December - Turkoois

doubledouble

Synthetische diamanten

Synthetische diamanten zijn door de mens gemaakte diamanten. Synthetische diamanten worden al vele jaren geproduceerd, maar zijn pas de laatste jaren een beetje in de sieradenindustrie geslopen. Door naar een synthetische diamant en een natuurlijke diamant te kijken, zal het blote oog het verschil meestal niet kunnen zien. Hoewel de synthetische diamanten de juwelenindustrie zijn binnengekomen, is dit slechts 2 procent. van alle diamanten die voor sieraden worden gebruikt, die synthetisch zijn. De synthetische diamanten zijn echter populair voor industriële omstandigheden, waar ze 98 procent uitmaken.

De eerste diamanten

We moeten terug naar 600 jaar v. Chr. Hier werden de eerste diamanten gevonden in de ondergrond van India. Destijds waren diamanten een symbool van mannelijkheid, moed en grootsheid, wat een contrast is met de vrouwelijke uitdrukking die diamanten vandaag hebben.

Hoewel de diamanten vele honderden jaren eerder in India werden gevonden, vonden ze voor het eerst hun weg naar Europa in de 17e eeuw, waar het zelfs 100 jaar zou duren voordat de diamanten begeerd werden.

India was de enige bron van diamanten tot het begin van het jaar 1700, toen een grote hoeveelheid diamanten werd gevonden in Brazilië, wat de diamantindustrie in Europa op gang bracht. Ongeveer 100 jaar later is de grootste hoeveelheid diamanten ooit gevonden. Ze werden gevonden in Zuid-Afrika, dat tegenwoordig een van de grootste exporteurs is.

Edelstenen

Wist je dat sommige van de meest populaire edelstenen miljarden jaren oud zijn? Een diamant kan b.v. tot 3 miljard jaar oud zijn. Diamanten worden bijna 200 km onder de grond gemaakt, waar ze onder druk staan en langzaam naar het aardoppervlak bewegen.

Hetzelfde geldt bijna voor de edelsteen robijn, waarvan wordt gedacht dat deze tot 2,5 miljard jaar oud is. Niet alle edelstenen zijn echter zo lang geleden gevormd. De edelsteen smaragd wordt slechts als ongeveer 2.600 miljoen jaar oud beschouwd.

 

Check onze laatste berichten!