Stamps

Stamps

Wetgeving inzake het stempelen van edelmetalen 

Sieraden gemaakt van edelmetalen moeten twee stempels bevatten: een stempel van kleverigheid en een naamstempel. Deze postzegels verzekeren kopers dat het item waarmaakt wat het belooft. De autoriteiten hebben FORCE Technology aangewezen voor de controle van edelmetaal in Denemarken. Zij moeten zich er dus van vergewissen dat de bepalingen van de Wet op het gehalte aan edelmetalen in juwelen worden nageleefd. 

 diamanten ring

Goud 

Goud, in zijn puurste vorm, is het meest kneedbare materiaal dat er is. Het zuivere goud is dus te zacht en wordt daarom gelegeerd gebruikt met andere metalen, meestal zilver en koper. De zuiverheid van gelegeerd goud wordt aangegeven in karaat, waar puur goud, ook wel fijn goud genoemd, 24 karaat is. Hoe lager het karaat, hoe lager het goudgehalte in de legering, wat van groot belang is voor de goudprijs. Thuis worden 8, 14 of 18 karaat het vaakst gebruikt. Goud wordt meestal gelegeerd met zilver en koper, en een hogere hoeveelheid koper zal het goud een meer roodachtig gouden kleur geven, terwijl meer zilver het goud helderder zal maken. 

Wanneer een gouden sieraad wordt gestempeld, wordt de afgewerkte legering aangegeven in per mille. Dit betekent dat bijvoorbeeld 18 karaat goud 750 wordt gestempeld, omdat 750 per duizend van de legering van het goud puur goud is.  Het moet worden afgestempeld met een FORCE-goedgekeurd en geregistreerd Master-stempel, ook wel naamstempel genoemd. Naast de postzegel 750 voor 18 karaat goud zijn de meest voorkomende goudstempels: 333 (8 karaat), 375 (9 karaat) en 585 (14 karaat). 


Producten van goud, platina en palladium met een gewicht van minder dan 1 gram zijn vrijgesteld van de verplichting tot bewaring en naamstempeling. 

 doubledouble

Zilver 

Puur zilver, ook wel fijn zilver genoemd, is ook te zacht voor veel praktische doeleinden, zoals het maken van sieraden. Zilver is gelegeerd met koper en net als goud wordt de zuiverheid ervan aangegeven in per mille. De meest voorkomende stempel voor zilver is 925 en zilver van deze zuiverheid wordt sterling zilver genoemd. Deze vorm van zilver is geschikt voor mensen met een allergie vanwege het lage kopergehalte, maar sommigen kunnen nog steeds allergieën ervaren voor 925 sterling zilver, meestal door oorbellen. Net als gouden sieraden moeten zilveren sieraden ook worden gestempeld met een FORCE-goedgekeurd en geregistreerd naamstempel.  

Om te voorkomen dat zilver glazuurt, wordt de methode van rhodium plating gebruikt. Dit is een oppervlaktebehandeling waarbij de zilveren sieraden worden behandeld met de stof rhodium, om het te beschermen tegen oxidatie. Wanneer zilver gerhodineerd is , lijkt het op witgoud en heeft het vaak een meer rauwe uitstraling. Het slimme aan het kopen van gerhodineerd zilver is dat het zijn glans beter behoudt zonder dat er pleisterwerk nodig is. Als het na verloop van tijd toch zijn glans verliest, kan het gewoon weer worden gerhodineerd.  

 zirkoon ringen

Zilver kan ook worden geoxideerd, wat betekent dat het in een speciale vloeistof wordt geplaatst die het zilver een donkerder, aangetast uiterlijk geeft. Geoxideerd zilver lijkt dus op zilver, dat door zuurstof zwart is geworden, maar met een meer gelijkmatige en glanzende uitstraling.  

Evenzo kunt u verguld zilveren sieraden, wat ook een oppervlaktebehandeling is, om gouden sieraden te imiteren. Men moet zich ervan bewust zijn dat alle oppervlaktebehandelingen op zilveren sieraden na verloop van tijd slijten. Hier, in het bijzonder, ringen en armbanden, omdat deze voortdurend worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De oppervlaktebehandeling kan echter opnieuw worden gemaakt bij uw plaatselijke juwelier. 

 doubledouble

Witgoud en roségoud 

Door legering met verschillende metalen worden verschillende kleuren van het goud verkregen. Als je met zilver en palladium speelt, ontstaat de witgouden kleur. De kleur zal echter nooit helemaal wit zijn, daarom bekleed je de witgouden sieraden met een dun laagje rhodium op het oppervlak. Rhodium bestaat uit een hard witachtig metaal en heeft een zeer sterke glans. Zo'n oppervlak zal na verloop van tijd slijten en zal van kleur veranderen van wit naar meer grijsachtige tint. Het oppervlak kan opnieuw worden gemaakt. Als daarentegen een meer roze kleur gewenst is in het goud, ook wel roségoud genoemd, wordt een grotere hoeveelheid koper in het goud gelegeerd. 

Alle sieraden bij CHANTI zijn gestempeld met een FORCE goedgekeurde hold en naamstempel, zodat u zeker weet dat de sieraden voldoen aan hun beschrijvingen.  

Check onze laatste berichten!