Vergulde en met goud gevulde sieraden

Vergulde en met goud gevulde sieraden

Gewaardeerd om zijn schoonheid en veelzijdigheid, is goud het klassieke metaal voor sieraden. Maar goudproductie heeft altijd hoge kosten gehad en is vaak erg onpraktisch vanwege de kneedbaarheid en hoge dichtheid van het metaal. Dit leidde tot een zoektocht naar een methode om andere metalen samen met goud te gebruiken zodat het een gouden blik kon geven tegen een lagere prijs. 

In 1805 vond de Italiaanse chemicus Luigi Valentino Brugnatelli de moderne techniek van vergulden uit, ook wel galvanisering genoemd. Zijn werk werd de basis voor later chemisch onderzoek naar vergulden, en 35 jaar later in 1840 kregen John Wright en George Elkington het eerste patent voor het galvaniseren van goud en zilver. 

 vergulde ring

Er zijn echter ook andere manieren om andere soorten metalen een gouden uitstraling te geven. Deze sieraden worden met goud gevulde sieraden genoemd. De moderne met goud gevulde draad- en metaalplaattechniek werd in 1817 ontdekt door John Turner, een Engelsman die zijn ontdekking patenteerde. Deze vorm van goud kwam in het decadente Victoriaanse tijdperk in zwang, maar er waren nog geen normen voor de kwaliteit of dikte van de goudlaag, de grens tussen vergulde en met goud gevulde sieraden was onduidelijk. 

Vergulde en met goud gevulde sieraden zijn geen gouden sieraden. Het sieraad zelf heeft een noodzakelijk metaal en is toegevoegd aan een dun laagje goud. Het basismetaal kan zijn wat de juwelier kiest. Het kan koper of zilver zijn, en daar zijn de sieraden van gemaakt. Kortom, wanneer je iets koopt dat verguld of verguld is, koop je het metaal dat eronder zit. 

 doubledouble

Het verguldingsproces 

Wanneer je een sieraad opstuurt voor vergulding, moet het eerst beoordeeld worden. Men moet naar het metaal kijken, omdat bepaalde metalen moeilijk te vergulden kunnen zijn vanwege hun samenstelling. Nadat de sieraden zijn "geëvalueerd", wordt het stuk voorbereid voor galvaniseren door middel van uitgebreid polijsten. De polijstmachine zal het oppervlak van het object polijsten totdat het volledig glad is, omdat de geringste deuk of korrelige textuur de vergulding er ongelijk en gekleurd uit laat zien. Voor onedele metalen die moeilijk te vergulden zijn, worden de sieraden gepolijst en krijgen ze een voorlopige coating van palladium of nikkel voordat het goud wordt aangebracht. Na het polijsten worden de sieraden meerdere keren gereinigd en gespoeld in gedestilleerd water. 

 zirkoon sieraden

Zodra de sieraden zijn verguld en goedgekeurd, begint het vergulden. De sieraden worden ondergedompeld in een oplossing van water en "metaalzout", dat het goud bevat dat op het werkstuk wordt gecoat. Een elektrische stroom wordt door de vloeistof geleid, die de metalen oplost en het goud chemisch aan de sieraden hecht. 

Edelstenen worden meestal niet aangetast tijdens het galvaniseren, maar speciale edelstenen worden vaak gelijmd en kunnen tijdens het proces worden losgemaakt als gevolg van blootstelling aan water. Stenen die erg zacht en breekbaar zijn, zoals parels, mogen helemaal niet in een galvaniserende oplossing worden gedaan. Om met goud gevulde stukken te maken, wordt het kernmetaal ingeklemd tussen twee lagen goudlegering, die vervolgens worden verwarmd en meerdere keren door een rol worden geleid - een proces dat zowel de metalen samenbindt als de plaat verdunt. Met goud gevulde sieraden hebben daarom 100 keer meer goudlegering dan vergulde sieraden. 

Kosten  

De prijs van vergulden kan door verschillende dingen worden beïnvloed. Als het basismetaal atypisch is, zoals messing, vereist het meer voorbereiding voordat het wordt verzonden voor vergulding. Deze metalen vereisen een coating van nikkel, wat de kosten verhoogt. Sommige stenen zijn niet bestand tegen het coatingproces, wat betekent dat ze moeten worden verwijderd en vervolgens weer moeten worden aangebracht nadat de sieraden weer uit de galvanisatietank komen. Bijzondere sieraden vormen een unieke uitdaging; De strass steentjes in dit soort sieraden worden vaak vastgelijmd en ze worden losgemaakt in de galvanisatieoplossing. Vervanging is een extra kost om rekening mee te houden. De prijs van coating is evenredig met het type goud dat u wilt. Hoger karaat goud zoals 18 karaat of 24 karaat, is duurder omdat er meer goud is. Hoe dikker de coating, hoe duurder het proces. 

Als je sieraden zoals een ketting of een paar oorbellen verguld wilt hebben, houd er dan rekening mee dat items die niet in direct contact staan met de huid niet zoveel goud nodig hebben, omdat ze niet aan zoveel worden blootgesteld als bijvoorbeeld ringen en armbanden. Als alternatief kunt u verwachten dat u meer betaalt om  een ring, armband of horloge op te laden, omdat ze een grotere microndikte vereisen. Met goud gevulde sieraden zijn hoe dan ook duurder, want het heeft 5 procent. Goudwaarde in tegenstelling tot vergulde sieraden die geen goudwaarde hebben. 

 vergulde ring

Verschillen tussen vergulde en met goud gevulde sieraden 

Er is veel te waarderen over vergulde en met goud gevulde sieraden. Laten we er eens op ingaan. 

Uiterlijk 

Als je eruit wilt zien als je mode-idool dat eindeloze hoeveelheden echte gouden sieraden draagt, maar dit is niet binnen je budget, zijn vergulde en vergulde sieraden de route om te nemen. Het lijkt alsof je het echte werk draagt, maar alleen jij weet dat het je een fractie van de prijs van het echte item kost. Zowel vergulde als met goud gevulde sieraden lijken op echt goud, maar kunnen na verloop van tijd meer versleten raken. 

Prijs 

De waarde van vergulde sieraden is afhankelijk van de hoeveelheid goud die is gebruikt. Over het algemeen zult u merken dat vergulde sieraden goedkoper zijn dan met goud gevulde sieraden. Als je iets wilt dat meer waard is, koop dan met goud gevulde sieraden omdat het minstens vijf procent goud zal bevatten, wat niet vergelijkbaar is met wat je hebt met vergulde sieraden. 

lange oorbellen met zirkoon

Duurzaamheid 

Zoals gezegd, massief goud heeft de neiging om zachter te zijn en je kunt het niet door de harde slijtage van het dagelijks leven halen. De laag goudlegering op vergulde sieraden is erg dun en omdat de laag op met goud gevulde sieraden zoveel dikker is, betekent dit dat met goud gevulde sieraden langer meegaan dan vergulde sieraden. Na verloop van tijd zal het basismetaal in vergulde sieraden worden blootgesteld, omdat het goud aan de bovenkant afneemt. Het gebeurt wanneer het basismetaal begint te reageren met het goud, waardoor de laag afbreekt. Wanneer dat gebeurt, begint zelfs het basismetaal ook beschadigd te raken. Hier kunt u de sieraden echter opnieuw vergulden krijgen, zodat ze er net zo goed uitzien als genoten. 

Zolang u uw sieraden ook goed opslaat en onderhoudt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het kopen van met goud gevulde of vergulde sieraden. 

Veelgestelde vragen over vergulde sieraden

Hoe lang gaan vergulde sieraden mee?

Er is geen directe houdbaarheidsdatum op vergulde sieraden. U kunt de levensduur van al uw sieraden verlengen door er goed voor te zorgen. Dit houdt onder andere in dat je ze uitdoet als je je handen wast, een douche neemt, crème aanbrengt en schoonmaakt.

Geen enkel sieraad heeft baat bij blootstelling aan chemicaliën, zeep of crèmes. Daarnaast is het ook een goed idee om je sieraden af te doen als je extra actief bent en 's avonds voor het slapengaan.

Hoe goed je ook voor je sieraden zorgt, velen zullen niet kunnen voorkomen dat hun vergulde sieraden hun kleur verliezen. Zowel zweet als PH-waarde zijn twee belangrijke factoren als het gaat om vergulde sieraden, omdat beide een impact hebben op de duurzaamheid van de sieraden.

Hoe goed gaat verguld zilver mee?

De duurzaamheid van vergulde sieraden hangt af van hoe je met je sieraden omgaat. Verguld zilver kan lang houdbaar zijn als je ze uitdoet tijdens fysiek zwaar werk voordat je in slaap valt en wanneer je in contact komt met water. Alle sieraden moeten ook bij voorkeur water, zeep, chemicaliën en crèmes vermijden. Door deze dingen te vermijden, verleng je de houdbaarheid en voorkom je dat je vergulde zilveren sieraden verkleuren.

Kun je vergulde sieraden polijsten?

Omdat vergulde sieraden een oppervlaktebehandeling hebben ondergaan, mogen er geen middelen worden gebruikt om de sieraden te polijsten. Er mogen geen polijstcrème of andere dingen worden gebruikt, omdat het risico bestaat dat het hele verguldsel wordt weggepoetst, omdat het geen chemicaliën verdraagt.

Wanneer u een verguld sieraad moet poetsen, kunt u een schone doek gebruiken. Zo verwijder je eventuele vlekken en verkleuringen en laat je het sieraad weer glanzen.

levensboom sieraden

Kun je verguld zilver polijsten?

Je vergulde zilveren sieraden poets je eenvoudig op met een schone doek. Het is echter belangrijk dat u geen zeep of chemicaliën gebruikt, omdat dit het oppervlak kan beschadigen en verkleuring kan veroorzaken. Met een schone doek kunt u het sieraad polijsten zodat het weer gaat glanzen, zonder de oppervlaktebehandeling te beschadigen.

Wat betekent het als iets verguld is?

Wanneer iets verguld is, betekent dit dat het sieraad is gemaakt van een soort metaal dat vervolgens wordt verguld met goud. Het type metaal kan heel verschillend zijn, de meeste mensen gebruiken zilver of koper.

Wat is de betekenis van verguld?

Wanneer iets verguld is, betekent dit dat een metaal is bedekt met een dun laagje goud.

vergulde ringen in juwelendoosje

Kan verguld zilver tegen water?

Uw vergulde sieraden zijn niet gebaat bij contact met water. Vergulde sieraden hebben een oppervlaktebehandeling ondergaan en water kan onder andere helpen om de sieraden te verkleuren. Het is daarom een goed idee om je sieraden af te doen als je je handen wast, een bad neemt of bijvoorbeeld in het zwembad.

Kun je baden met vergulde sieraden?

Het is een goed idee om je vergulde sieraden af te doen als je moet baden. Water kan de sieraden verkleuren en de duurzaamheid aantasten. Als je wilt dat de vergulding van je sieraden lang meegaat, zorg er dan goed voor. Het houdt in dat je ze uitdoet als je in contact bent met water, fysiek zwaar werk doet en slaapt.

Kun je slapen met sieraden om?

U kunt gemakkelijk slapen met uw sieraad om, maar we raden u altijd aan om uw sieraad 's avonds voor het slapengaan af te doen. Zo voorkom je dat met name halskettingen vast kunnen komen te zitten en afgescheurd kunnen worden. Daarnaast hebben veel mensen het 's nachts ook bijzonder warm en aangezien vergulde sieraden aangetast worden door zweet, kun je veel verkleuringen voorkomen door ze voor het slapengaan uit te doen.

Check onze laatste berichten!