Wetenswaardigheden over zilver

Wetenswaardigheden over zilver

Zilver 

Zilver is een metaal dat geliefd is bij mannen en vrouwen over de hele wereld. Sterling zilver is veelzijdig, verfijnd en tijdloos. Deze prachtige legering verdient zijn plaats, als een van de meest geliefde edelmetalen. Maar de meeste mensen weten niet zeker wat dit metaal zo speciaal maakt. Dus wat is zilver precies en hoe verhoudt het zich tot puur zilver en andere populaire metalen? Hoe past het bij de individuele behoeften van juweliers, ontwerpers en consumenten?  

Zilver is al lang erkend als een kostbaar en waardevol metaal over de hele wereld. Het werd aanvankelijk gebruikt voor valuta en complexe sieraden. Zilver is al lang een symbool van rijkdom en status. Uitdrukkingen als "geboren met een zilveren lepel in zijn mond" en "geserveerd op een presenteerblaadje" illustreren de rijke connotaties van het edelmetaal. Maar omdat zilver een extreem kneedbaar metaal is, ondanks zijn mooie uiterlijk, is het erg onpraktisch.   

  zilveren ketting

Waar komt zilver vandaan? 

Niemand weet zeker wanneer de eerste zilverlegering werd gemaakt, maar we weten wel dat het wijdverspreid werd in de 11e eeuw. De Normandische Penny, uitgegeven in Groot-Brittannië door Willem de Veroveraar in 1083, was gemaakt van een zilverlegering. In sommige van de vroegste ontwerpen van de munt zweefden twee kleine spreeuwen over de schouders van de koning: in het Oudengels vertaalt het woord sterling zich naar "als een kleine ster", en is een mogelijke oorsprong voor het woord sterling. 

Toen Europeanen Amerika 'ontdekten', stuitten ze ook op de rijke zilvermijnen. Midden- en Zuid-Amerika stegen als de grootste zilverproducerende regio's ter wereld en zilversmeden profiteerden van de nieuwe markt. Nadat ze het zilver hadden versterkt met koper of een ander metaal, maakten ambachtslieden bijna alles wat je maar kunt bedenken van sterling zilver. Inclusief parfumflesjes, gebruiksvoorwerpen, Medician apparatuur, sieraden en muziekinstrumenten. Tegenwoordig is sterling zilver een van de meest gebruikte metalen in high-end sieraden en accessoires van hoge kwaliteit.  

 zilveren armband met stenen

Zilveren Awards 

Puur zilver is duurder dan een legering in sterling, wat betekent dat een vakman voor het ontwerpen van sieraden meer moet investeren in uitgangsmaterialen. Deze vereiste verhoogt de prijs van het eindproduct aanzienlijk, waardoor zilver een minder praktische optie is voor commerciële sieraden. Als alternatief is sterling zilver een betaalbaar metaal. In combinatie met zijn verhoogde sterkte maakt deze eigenschap het sterling zilver een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen.  

Zilveren sieraden zijn het meest populaire metaal onder het moderne segment van sieraden over de hele wereld. Het wordt nog populairder in vergelijking met gouden sieraden. Vanwege marktschommelingen neemt de prijs van goud voortdurend toe en veel sieradenontwerpers geven er nu de voorkeur aan om ornamenten en ornamenten in zilver te ontwerpen. Klanten met een kort maandelijks inkomen kopen graag zilveren sieraden die onder hun budget vallen.  

Zilveren sieraden zijn zelfs op grote schaal geïntegreerd in de mode-industrie en de vraag groeit met de dag. Sieradenontwerpers komen met moderne en trendy sieradenontwerpen om de aantrekkingskracht en verkoop te stimuleren en hun merkidentiteit op de sieradenmarkt te benutten. Velen van hen bieden speciale kortingen op zilveren sieraden tijdens de feestdagen en komen met innovatieve ideeën om klanten aan te trekken en te creëren voor hun creatieve sieradensegment. Het ontwerp en de integraties van de moderne tijd hebben daarom zilveren sieraden populairder gemaakt. Dit is in het voordeel van degenen die een beperkt budget hebben en een beetje willen besparen als het gaat om sieraden, omdat zilver goedkoper is dan andere edelmetalen zoals goud en platina.  

 panzer armband

Zilver in sieraden 

Puur zilver, ook wel fijn zilver genoemd, is ook te zacht voor veel praktische doeleinden zoals het maken van sieraden. Zilver is gelegeerd met koper en net als goud wordt de zuiverheid ervan aangegeven in per mille. De meest voorkomende stempel voor zilver is 925 en zilver van deze zuiverheid wordt sterling zilver genoemd. Deze vorm van zilver is geschikt voor mensen met een allergie vanwege het lage kopergehalte, maar sommigen kunnen nog steeds allergieën ervaren voor 925 sterling zilver, meestal door oorbellen. Net als gouden sieraden moeten zilveren sieraden ook worden gestempeld met een FORCE-goedgekeurd en geregistreerd naamstempel. Sterling zilver is een edelmetaal, wat betekent dat het niet reageert met water of normale lucht. De reden waarom zilver toch aan de grond wordt gezien, is dat waterstofsulfide vanuit de lucht wordt aangevallen.   

Om te voorkomen dat zilver glazuurt, wordt de methode van rhodium plating gebruikt. Dit is een oppervlaktebehandeling waarbij de zilveren sieraden worden behandeld met de stof rhodium, om het te beschermen tegen oxidatie. Wanneer zilver gerhodineerd is, lijkt het op witgoud en heeft het vaak een meer rauwe uitstraling. Het slimme aan het kopen van gerhodineerd zilver is dat het zijn glans beter behoudt zonder dat er pleisterwerk nodig is.  Als het na verloop van tijd toch zijn glans verliest, kan het gewoon weer worden gerhodineerd.  

  doubledouble

Zilver kan ook worden geoxideerd, wat betekent dat het in een speciale vloeistof wordt geplaatst die het zilver een donkerder, aangetast uiterlijk geeft. Geoxideerd zilver ziet er dus uit als zilver, dat door af zuurstof zwart is geworden, maar met een meer egale en glanzende uitstraling.  

Evenzo kunt u verguld zilveren sieraden, wat ook een oppervlaktebehandeling is, om gouden sieraden te imiteren. Men moet zich ervan bewust zijn dat alle oppervlaktebehandelingen op zilveren sieraden na verloop van tijd slijten. Hier, in het bijzonder, ringen en armbanden, omdat deze voortdurend worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De oppervlaktebehandeling kan echter opnieuw worden gemaakt bij uw plaatselijke juwelier. Bij het maken van sieraden zijn de drie meest voorkomende edelmetalen zilver, goud en platina. Als een soort zilver wordt sterling zilver beschouwd als een edelmetaallegering en het wordt vaak vergeleken met andere edelmetalen. Hier is een korte blik op hoe zilver standhoudt tegen de vergelijkbare metalen van goud en platina. 

Vooral als het gaat om witgoud, kunnen de drie metalen een vergelijkbaar glanzend, grijs uiterlijk hebben. Sterling zilver heeft echter meestal een lichtere toon dan de andere twee metalen. Platina wordt beschouwd als een zacht metaal en krast of is gemakkelijk te beschadigen. Zowel witgoud als sterling zilver zijn veel sterkere metalen, hoewel witgoud iets krasbestendiger is dan zilver. 

Sterling zilver is de goedkoopste van edelmetalen, waardoor het een meer betaalbare optie is voor diegenen die mooie, hoogwaardige smyges willen zonder een pijnlijke prijs. 

Het lichtste edelmetaal, namelijk sterling zilver, is geen zwaar materiaal. Hoewel sommige mensen houden van het gevoel van belangrijke sieraden zoals platina en goud, maakt de lichtheid van sterling zilver het een praktische keuze voor dagelijks gebruik wanneer je niet wilt worden belast door zware stukken. Sterling zilver is echt een goed metaal voor kindersieraden, omdat het goedkoper is dan veel andere edelmetalen, hypoallergeen en bestand tegen krassen en andere dingen. Sterling zilver kan meer dan standhouden tegen de andere populaire edelmetalen op de markt - mooie, functionele en betaalbare, zilveren sieraden zullen goed te vergelijken zijn met witgoud en zelfs platina stukken. 

 Zilveren oorbellen

Zilveren sieraden 

Zilver is daarom echt een goede keuze als het gaat om sieraden. Het is mooi en betaalbaar en heeft gezondheidsvoordelen. Nu hoeft u alleen maar uit te zoeken welke zilveren sieraden geschikt zijn voor u en uw stijl. Bij Chanti vind je een ruime keuze aan verschillende soorten zilveren sieraden, zodat je een sprankelende touch aan je outfit kunt geven.  

Zilveren kettingen 

Een ketting is een must-have in je sieradencollectie, of je nu houdt van de eenvoudige look met één eenvoudige zilveren ketting, of de moderne en iets meer edgy look met kettingen in lagen. Panzerketens zijn de laatste jaren   enorm populair, en zijn mooi voor zichzelf en samen met andere kettingen. Vind hier onze  zilveren panzerkettingen.  

Zilveren oorbellen, armbanden en ringen 

Maak je look compleet met een paar sprankelende zilveren oorbellen, een schattig zilveren armbandje of een mooie ring. Een van de nieuwste sieradentrends is de combinatie van verschillende metalen, dus zelfs als je in het verleden met gouden sieraden bent gegaan, kun je veilig investeren in een aantal prachtige zilveren oorbellen en armbanden om je stijl een beetje op te fleuren. Vind hier onze zilveren oorbellen, armbanden en ringen. 

Veelgestelde vragen over zilver

Wat is het getal voor zilver?

Zilver heeft het atoomnummer 47.

De meesten van ons kennen zilver als 925 sterling zilver, maar zilver kan ook gestempeld worden met 830 en 800 en daarnaast moeten de sieraden ook een naamstempel hebben.

Wat betekenen zilveren zegels?

Zilveren stempels worden gebruikt om de authenticiteit van de sieraden te waarborgen, evenals het soort materiaal waarvan de sieraden zijn gemaakt. Zilver kan worden gestempeld met verschillende stempels, die allemaal het percentage zilver in de sieraden aangeven. Het kan onder andere worden gestempeld 925, 925 S of Sterling, wat allemaal sterling zilver betekent met een zilverpercentage van 92,5%.

830, 830 S en 84 betekenen ook een zilverpercentage van 83% en 84%.

Als u het stempel 999 of 1000 vindt, betekent dit dat het materiaal bijna 100% puur zilver is. Dit zijn alleen zilverbaren, die zijn gemaakt van puur zilver.

Hoe weet je of het sterling zilver is?

Sterling zilver moet worden gestempeld met 925, om de koper te verzekeren van materiaal en kwaliteit.

Zilveren oorbellen

Is sterling zilver echt zilver?

Het edelmetaal zilver is in pure vorm zeer zacht. Daarom is het gemengd met 7,5% koper, zodat het zilver onder andere voor sieraden kan worden gebruikt. Sterling zilver is 92,5% puur zilver, waarvan de naam 925 sterling zilver wordt gebruikt.

Wat is geoxideerd sterling zilver?

Geoxideerde zilveren sieraden zijn geoxideerde zilveren sieraden waarbij het zilver beduidend donkerder of zwarter is gemaakt.

Wat betekent sterling zilver?

Sterling zilver is een legering van puur zilver en koper. De mengverhoudingen zijn 7,5% koper en 92,5% puur zilver. Vandaar de naam 925 sterling zilver.

Zijn CHANTI sieraden echt zilver?

Alle zilveren sieraden van CHANTI zijn gemaakt van 925 sterling zilver.

klavertje vier armband

Wat is 925?

925 komt van het percentage zilver in de legering sterling zilver. Hier zijn de mengverhoudingen 7,5% koper en 92,5% zilver.

Is er een verschil tussen zilver en sterling zilver?

het verschil tussen puur zilver en sterling zilver is dat sterling zilver een legering is van zilver en koper en dus geen puur zilver is. Zilver is een heel zacht edelmetaal en wordt daarom vermengd met koper om het bruikbaar te maken voor onder andere sieraden.

Hoe kom je erachter of het echt zilver is?

Echt zilver moet altijd worden afgestempeld. De stempels bevinden zich meestal aan de binnen- of achterkant van het sieraad en kunnen erg klein zijn.

Kan sterling zilver roesten?

Echt zilver kan niet roesten. Het kan echter voorkomen dat zilver verkleurt. De verkleuring is echter eenvoudig weg te schuren en is dus slechts een tijdelijke verkleuring.

zilveren oorbellen met parels

Is sterling zilver goed?

Sterling zilver is de meest gebruikte zilversoort voor sieraden. 925 wordt door velen beschouwd als een kwaliteitszegel op het zilver.

Kan sterling zilver tegen water?

Zilver is een edelmetaal en daarom kun je je zilveren sieraden gemakkelijk blootstellen aan zuiver water.

Is sterling zilver bestand tegen zout water?

Je zilveren sieraden zijn bestand tegen zout water. Aangezien zilver een edel metaal is, moet u niet nerveus zijn om ze bloot te stellen aan schoon water of lucht. Het zal de sieraden niet beschadigen, maar je zult merken dat het zilver verkleurt.

Hoe sterling zilver te zuiveren?

De eenvoudigste manier om je zilveren sieraden schoon te maken is door kokend water, zout en zilverpapier te gebruiken. Door kokend water naast zout en folie in een kom te gieten en je sieraden daar een paar minuten te laten staan. De sieraden zullen vrij zijn van vuil en aanslag, maar u zult een meer mat oppervlak ervaren.

 zilveren armband met parels

Waar kan zilver niet tegen?

Het oppervlak van het zilver reageert voornamelijk op waterstofsulfide en zuren zijn onder andere terug te vinden in de huid, parfums, de lucht en diverse crèmes. Zilver heeft er vooral baat bij als het in een luchtdichte zak of juwelendoos zit als het niet in gebruik is.

Waarom roep je om zilver?

Wanneer zilver in contact komt met onder andere zweet en zuurstof, zal het zilver in de legering verkleuren. Dit is geen blijvende verkleuring en u kunt een schoonmaakdoekje gebruiken om de donkere vlekken te verwijderen.

Kan zilver chloor verdragen?

Men mag zijn sieraden niet in zwembaden en zwembaden dragen, omdat chloor en andere chemicaliën het oppervlak van de sieraden kunnen beschadigen en donkere vlekken kunnen achterlaten.

Hoe oxidatie op zilver verwijderen?

Allereerst kunt u proberen de verkleuringen weg te polijsten. Als de vlekken nog steeds te zien zijn, kun je de sieraden in een kom met zout, folie en kokend water doen.

letter ketting

Waarmee zuiver je zilver?

Je zilveren sieraden maak je gemakkelijk schoon met zout en zuiveringszout. 2 eetlepels zout en bakpoeder moeten worden gemengd met kokend water in een kom met zilverfolie op de bodem. De sieraden kunnen maximaal een uur in de kom blijven, waarna ze moeten worden afgespoeld en afgeveegd.

Hoe oud zilverwerk schoonmaken?

Je hoeft niet eeuwig met een poetsdoek bezig te zijn om je zilverwerk weer te laten glanzen. Door deze truc te gebruiken, kunt u tijd besparen maar tegelijkertijd een volledig perfect resultaat krijgen. Je begint door zilverpapier op de bodem van een schaal of kom te leggen. Voeg dan een eetlepel bakpoeder en zout toe, en ook kokend water. De sieraden kunnen een paar minuten in het mengsel blijven voordat ze worden opgepakt, afgespoeld en gedroogd.

Hoe krijg je weer mooi zilver?

U kunt uw zilver weer netjes krijgen door uw sieraden in een schaal met heet water, zout en folie te leggen. De folie moet de bodem bedekken, waarna het zout in het water moet worden gemengd. De sieraden kunnen maximaal een uur in het water blijven, waarna ze moeten worden opgepakt en afgeveegd.

Check onze laatste berichten!